Amersfoort World Jazz Festival

23-10-2021
20:00
21:00

Hun muziek is een viering van de verschillende levensfases; maak kennis met de winnaar van de Dutch Jazz Competition 2020, Aviv Noam Quartet.

Praat met de leden van het Aviv Noam Quartet over hun composities en ze zullen waarschijnlijk termen als ‘humor’, ‘intimiteit’ en ‘georganiseerde chaos’ ter sprake brengen. De focus van de band is om via hun muziek een rauw palet van verschillende emoties aan de luisteraar te verfijnen en af te leveren.

De band stelt dat hun belangrijkste muzikale ideeën terug te voeren zijn op de giganten van de avant-garde jazz van de jaren ’50 en ’60 zoals Charles Mingus, Ornette Coleman, Eric Dolphy en John Coltrane. Daarnaast hoor je naast klassieke muziek ook moderne jazzinvloeden, Israëlische en wat Indiase/Carnatische muziek & ritme.

Line-up:
Aviv Noam – Saxophones + compositions
Federico Calgano – Bass Clarinet  + compositions
Louis J. Bourhis – Double Bass + compositions
Guy Salamon – Drums

Aviv Noam Quartet wint de Dutch Jazz Competition 2020. De vervangende ‘publieksprijs’ van het Sena Performers Muziekproductiefonds ging naar het Tijs Klaassen Quintet.

De voorzitter van de vakjury Marius Beets motiveerde het als volgt: “Aviv Noam Quartet belichaamt een gezamenlijke creativiteit. De musici schrijven en spelen zij aan zij een energiek en sprankelend repertoire. Op het podium staan zij ver boven hun eigen noten en wordt er samen echt muziek gemaakt. Een lekker eigenwijs bandje met persoonlijkheden, attitude, mooie noten en spannende vormen.”

De Dutch Jazz Competition (DJC) is in 1999 ontstaan op verzoek van de musici en jazzinstellingen zelf als landelijk jazzconcours voor jonge toptalenten. De DJC biedt deze talentvolle musici de mogelijkheid zich te presenteren aan een groter (ook internationaal) publiek door middel van een carrière bevorderend en stimulerend prijzenpakket.

De vorige edities werden gewonnen door Jamesz met Izaline Calister (2000), On the Line (Oene van Geel, Albert Veenendaal en Timucin Sahin) (2001), Agog (2002), As Guests Quartet (2004), Robinson, Freitag & Caruso (2005), het Fransz von Chossy Trio (2006), The Blazin’Quartet (2008), het Castel/van Damme Quartet (2010), Kapok (2012), Loran Witteveen Quintet (2014), het Xavi Torres Trio (2016) en het Sun Mi Hong Quartet 2018). De publieksprijs werd in 2018 gewonnen door The Bop Collective van Irene Reig.

De Dutch Jazz Competition is een initiatief van o.a. het North Sea Jazz Festival, de Ntb, Conamus en de NTR. De Dutch Jazz Competition wordt mogelijk gemaakt dankzij hoofdsponsor Sena Performers, de ondersteuning van Het Hendrik Muller Fonds en de Kunstenbond/Ntb.