Amersfoort World Jazz Festival

Observant (binnenplaats)
Legends Series
11-08-2022
22:15
23:15
Tickets

Han Bennink (Zaandam, 1942) is een levende legende. De slagwerker./kunstenaar geldt sinds jaar en dag als de meest markante figuur in de Nederlandse jazz. In de jaren zestig begeleidde hij Amerikaanse jazzsterren als Sonny Rollins, Ben Webster, Wes Montgomery en Eric Dolphy, maar hij koos daarna het pad van de vrije improvisatie (instant composing). Met Willem Breuker, Misha Mengelberg en het ICP Orkest (opgericht in 1967), werd hij een van de bekendste fakkeldragers van de beweging, die naam maakte in alle uithoeken van Europa. Bennink werd onderscheiden met de European Jazz Award en de Skoda Jazz Award, de Wessel Ilcken Prijs (1967) en de Bird Award (1985).

Dit jaar kruist hij de degens met exponenten van de Next Generation, Gideon Tazelaar op tenorsaxofoon en Ian Cleaver op trompet. Hoe jong de virtuozen ook zijn, zij beheersen alle stijlen uit de jazzgeschiedenis en vertalen de originelen op eigen wijze naar de huidige tijd. Op piano en bas schitteren de ervaren broers Peter en Marius Beets.

”“Het is overweldigend om Han Bennink te horen en te zien spelen, een uitbarsting van passie en vreugde. We vieren zijn 80ste verjaardag, maar in hem huist nog altijd het jongetje in de speelgoedwinkel. Laten we niet vergeten wat deze man heeft gedaan en nog altijd doet voor de jazz, vastberaden doorvechtend om een essentieel ingrediënt ruim baan te geven, al vanaf de jaren ‘60 tot en met vandaag de dag: het element van vrije improvisatie, creativiteit in het moment, dat inmiddels stevig op de kaart is gezet door deze pionier, die in zijn leven met alle groten der aarde heeft gespeeld en deze kennis graag overdraagt aan de volgende generaties.
Mis dit niet!”

Han Bennink, slagwerk
Gideon Tazelaar, saxofoon
Ian Cleaver, trompet
Peter Beets, piano
Marius Beets, bas

Timetable 2022 »