Amersfoort World Jazz Festival

23-10-2021
21:00
21:30

Kika Sprangers / Irene Reig Quintet Alto For Two
Alto For Two is het nieuwe project van een van de meest creatieve, jonge saxofonistes van de huidige Europese scene. Kika Sprangers (Nijmegen, 1994) en Irene Reig (Barcelona, 1993) slaan de handen ineen en creëren een programma met uitsluitend eigen werk. Ze vormen een kwintet met Xavi Torres (piano), Thomas Pol (bas) en Sun-Mi Hong (drums).
Kika Sprangers en Irene Reig.
Deze twee uitvoerende componisten met beide sterke artistieke visies hebben hun roots in de jazztraditie. Ze hebben een fris, eigen geluid ontwikkeld waarbinnen zij verschillen, maar elkaar ook vinden. Alto for Two is een uitdagende combinatie van twee altspelers die het instrument volledig naar hun eigen hand hebben gezet. Kika en Irene willen met dit project de rol van vrouwen binnen de huidige scene naar voren brengen. Er zijn op het moment te weinig vrouwelijke instrumentalisten. Ze hopen in de volgende generatie een betere balans te zien.
Irene Reig leidt haar eigen projecten zoals The Bop Collective. Daarnaast won zij in 2018 de publieksprijs van de Dutch Jazz Competition. Van deze formatie verscheen zojuist het nieuwe album “Iaspis”.
Kika Sprangers trad aan als leider van de saxofoonsectie in het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. In 2018 werd zij benoemd tot Young VIP en toerde zij met haar eigen kwintet en Large Ensemble door Nederland (Bimhuis, North Sea Jazz), Indonesië en China. Met deze ensembles debuteerde Sprangers in 2019 met haar album Human Traits en speelde een releasetour langs Nederlands meest vooraanstaande podia.
Alto for Two slaat een brug tussen de Nederlandse en Spaanse jazzscenes. Het concept voor dit project is een opvolger van The Bob Collective XL dat werd samengesteld en uitgevoerd door Irene Reig en het Amersfoort Jazz Festival 2019. In het voorjaar van 2020 zal dit kwintet op Jazz de Terrassa (Spanje), Amersfoort Jazz (Nederland) en Babel Jazz (Hongarije) staan.
Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met Amersfoort Jazz Festival, Jazz I Am Barcelona, Jazz Terrassa en Institut Ramon Llull.