Over Amersfoort World Jazz Festival

Amersfoort World Jazz Festival is ‘A Musician’s Paradise’ waar de musici en hun muziek centraal staan. Het festival speelt een initiërende rol in een internationaal ecosysteem waarin artistiek talent tot wasdom komt en waarin world jazz musici een volgende stap in hun carrière kunnen zetten. Met haar mondiale netwerk van world en jazz musici, festivals, media, conservatoria en gelieerde organisaties heeft Amersfoort Jazz een aanjagende rol. Ze brengt vraag en aanbod van over de hele wereld samen in de unieke, historische binnenstad van Amersfoort. Het Sena Performers International Jazz Laureate Festival dat onderdeel is van Amersfoort Jazz vormt de kern. Het Amersfoort World Jazz Festival werd in 1979 opgericht tegelijkertijd met de opening van theater Flint door een aantal enthousiaste Amersfoortse jazzliefhebbers.

AFWJ ambieert publiek te verleiden om het gebaande pad eens te verlaten en te kiezen voor die muzikant , zanger, componist of band die men wellicht al eerder opmerkte maar nog niet de kans kreeg deze beter te leren kennen . AFWJ biedt zo’n rijk platform aan waarbij veel interessants te ontdekken valt . Veelal aan het begin van de rit naar grotere bekendheid. Of inmiddels al bekend en nieuwsgierig daar nu zelf eens live naar te gaan luisteren . Mooi als je daarvan getuige van kunt zijn . Zoek je eigen weg en route binnen AFWJ

Amersfoort World Jazz Festival de springplank naar een internationale carrière  voor jonge, getalenteerde musici en dus een plek waar ze graag (naartoe terug) komen.

Het festival biedt hoogwaardige hospitality, goede concertfaciliteiten, volwaardige optredens, elke avond jamsessies en ruimte voor ontmoeting met andere festivals, media en collega musici.
Het festival eert ook gevestigde namen en living legends. We hebben respect voor de geschiedenis van deze muziek. We eren levende en overleden legendes. We dagen musici uit om in verrassende combinaties – zowel vooraf samengesteld als spontaan in jamsessies – op het podium te verschijnen voor een geïnteresseerd publiek en met de historische binnenstad van Amersfoort als uniek decor. Musici willen graag spelen op Amersfoort World Jazz Festival.  We geloven dat we musici hiermee een context bieden waarin zij het beste van zichzelf kunnen laten zien op het podium.

“Amersfoort Jazz is an impressive festival where both national and international high quality jazz is presented in the beautiful atmosphere of the city centre of Amersfoort. Amersfoort Jazz is a great opportunity for next generation jazz musicians to meet, collaborate and get inspired by other jazz musicians from the international scene. A great chance for young artists to share their music and expand their network in this cultural hotspot with lively scene!” 
Kika Sprangers, saxofoniste

Musician’s paradise

Het Amersfoort World Jazz Festival wil haar publiek deelgenoot maken van het Musician’s Paradise en hen laagdrempelig laten genieten van een uniek internationaal programma. Het is interessant voor muzikale kenners en fijnproevers om musici in verschillende bezettingen te zien spelen op unieke locaties. Musici worden hierdoor, vaak met zichtbaar plezier, uitgedaagd. Hun plezier en enthousiasme steekt ook de minder ervaren luisteraar aan. De sfeer van de historische binnen locaties doet de rest. We helpen het publiek om de muziek op waarde te schatten door in onze communicatie aandacht te besteden aan de context en traditie waarin elke artiest staat. Daarnaast organiseren we lezingen, Q&A’s en een filmprogramma. Want: hoe meer je weet, hoe meer je hoort. Het publiek dat Amersfoort World Jazz Festival bezoekt komt uit heel Nederland en zelf daarbuiten. Cultuurliefhebbers die zich graag laten verrassen staan gebroederlijk naast liefhebbers van jazz en wereldmuziek te genieten van musici die het gevoel hebben in ‘A Musician’s Paradise’ te zijn beland.

Ook anderen erkennen de potentie van Amersfoort Jazz: “I was very impressed by the dynamic sense of jazz comradery at the festival and the conference”, aldus journalist Phil Woolever (USA) in het toonaangevende magazine All About Jazz. Great vibes, on a musical and personal level”, schreef journalist. Barry Davis (Israel) in The Jerusalem Post. Het is deze persoonlijke en artistieke saamhorigheid die het festival Amersfoort Jazz maken tot wat het ambieert te zijn: Een synergetisch ecosysteem voor World Jazz. Of zoals de jonge Israëlische pianiste Nuphar Fey het verwoordt: “Amersfoort Jazz inspires to share ideas about music”.

Productieteam

Alexander Beets – Directeur
Floor Visser – Producent
Sven Rozier – Communicatie
Juliette Dreyer – Marketing
Jurriaan de Kok – Hospitality
Madelief Twilt – Design
Bas Toscani – Finance controller

 

Bestuur

Marnix van der Moolen – bestuursvoorzitter
Jorik van Bijlert – secretaris/penningmeester
Izaline Calister – algemeen bestuurslid
Mattijs Twilt – algemeen bestuurslid
Liesbeth Steffens – bestuurssecretaris

Raad van advies

Edward Dijxhoorn
Matti Austen
Ad ’s Gravensande
Alma Netten
Bertien Houwing
Anita Verheggen
Rolf Delfos
Coen Witteveen
Ellister van der Molen