Amersfoort World Jazz Festival

Over Amersfoort World Jazz Festival

Het Amersfoort World Jazz Festival is sinds 1979 ons Musicians’ Paradise, de plek waar musici en hun muziek centraal staan; waar intimiteit en verwondering het publiek verbindt met de muziek, met de stad en met elkaar; waar internationale organisaties en professionals elkaar ontmoeten in wederkerige verbintenis. Voor ons is Amersfoort World Jazz Festival meer dan enkel vermaak. Het dient als platform voor levende legendes en aanstormend talent, maar ook professionals uit het vak. We dagen het publiek uit om kennis te maken met de mooiste muziek, producties en arrangementen, die men wellicht al eerder opmerkte, maar nog niet de kans had gekregen om beter te leren kennen. Het festival vindt jaarlijks plaats in de zomermaanden en presenteert concerten zowel in binnen locaties als openbare ruimtes van de historische binnenstad van Amersfoort 

Musicians’ Paradise

Ons Musicians’ Paradise biedt een omgeving waar musici en liefhebbers van muziek samenkomen om uit te wisselen, te leren en ook te genieten. Bezoekers worden hier deelgenoot van de jazzgemeenschap doordat zij laagdrempelig kunnen meegenieten van een uniek international programma. Voor muzikale kenners en fijnproevers is het interessant om musici in verschillende bezettingen te zien spelen op unieke locaties. Musici worden hierdoor, vaak met zichtbaar plezier, uitgedaagd. Hun plezier en enthousiasme steekt ook de minder ervaren luisteraar aan. De sfeer van de historische binnen locaties doet de rest. 

Ook anderen erkennen de potentie van Amersfoort Jazz: “I was very impressed by the dynamic sense of jazz comradery at the festival and the conference”, aldus journalist Phil Woolever (USA) in het toonaangevende magazine All About Jazz. Great vibes, on a musical and personal level”, schreef journalist. Barry Davis (Israel) in The Jerusalem Post. Het is deze persoonlijke en artistieke saamhorigheid die het festival Amersfoort Jazz maken tot wat het ambieert te zijn: Een synergetisch ecosysteem voor World Jazz. Of zoals de jonge Israëlische pianiste Nuphar Fey het verwoordt: “Amersfoort Jazz inspires to share ideas about music”.

Amersfoort World Jazz Festival is de springplank naar een internationale carrière voor jonge, getalenteerde musici en dus een plek waar ze graag (naartoe terug) komen.

Wij houden van deze muziek en we dragen dit maar al te graag uit. Het festival biedt getalenteerde musici de podia, materialen en het netwerk om hun eigen carrière uit te bouwen, denk hierbij ook aan hoogwaardige hospitality, goede faciliteiten, jamsessies en ruimte voor ontmoeting met andere festivals, media en collega’s uit het vak. We geloven dat we musici hiermee een context bieden waarin zij het beste van zichzelf kunnen laten zien op het podium.

Amersfoort World Jazz Festival respecteert en eert de geschiedenis van deze muziek. 

Het festival programmeert jaarlijks een keur aan gevestigde namen en ‘Living Legends’. Zo beklommen in voorgaande jaren meester Ack van Rooyen en Tony Vos de podia van het festival en vierde Hans Dulfer zijn tachtigste verjaardag met een prachtig concert. Ook zij worden uitgedaagd om in verrassende combinaties op het podium te verschijnen voor een geïnteresseerd publiek en met de historische binnenstad van Amersfoort als uniek decor. 

“Amersfoort Jazz is an impressive festival where both national and international high quality jazz is presented in the beautiful atmosphere of the city centre of Amersfoort. Amersfoort Jazz is a great opportunity for next generation jazz musicians to meet, collaborate and get inspired by other jazz musicians from the international scene. A great chance for young artists to share their music and expand their network in this cultural hotspot with lively scene!” 
Kika Sprangers, saxofoniste

Productieteam

Alexander Beets – Directeur
Floor Visser – Producent
Sven Rozier – Communicatie
Juliette Dreyer – Marketing
Jurriaan de Kok – Hospitality
Madelief Twilt – Design
Bas Toscani – Finance controller
Bart de Lange – website

Programmering
Onafhankelijke programmacommissie 

Bestuur

Marnix van der Moolen – bestuursvoorzitter
Jorik van Bijlert – secretaris/penningmeester
Izaline Calister – algemeen bestuurslid
Mattijs Twilt – algemeen bestuurslid
Liesbeth Steffens – bestuurssecretaris

Raad van advies

Edward Dijxhoorn
Matti Austen
Ad ’s Gravensande
Alma Netten
Bertien Houwing
Anita Verheggen
Rolf Delfos
Coen Witteveen
Ellister van der Molen