Organisatie
Stichting Amersfoort Jazz werkt jaarrond met een klein maar vastberaden team toe naar het festival. Dit onder de bezielde leiding van festivaldirecteur Alexander Beets, ondersteund door een Raad van Advies. Tijdens het festival werken we met hechte groep van ruim 60 vrijwilligers, EHBO’ers, beveiligers, technici, catering, chauffeurs, masseurs en meer. Amersfoort Jazz beoogt een werkomgeving te creëren waarin alle medewerkers en betrokkenen zich gewaardeerd voelen en eerlijk worden beloond voor hun bijdragen aan het succes van ons festival. Meer over ons beloningsbeleid lees je hier.
In 2022 werd het Young Millenial (YoMi) in het leven geroepen, een adviesorgaan gevormd door jonge starters met relevante specialismen die zich wijden aan het verstrekken van waardevolle aanbevelingen aan de organisatie, om ervoor te zorgen dat het festival aantrekkelijk en relevant blijft voor een jong(er) publiek. Het YoMi speelt een cruciale rol in het bevorderen van de waardering voor jazz onder jongeren en het verbinden van jongeren met het culturele klimaat in de stad.
Kernteam
Alexander Beets – Directeur
Floor Visser – Producent
Sven Rozier – Communicatie
Juliette Dreyer – Fondsen
Jurriaan de Kok – Hospitality
Bas Toscani – Finance controller
Bart de Lange – Website
Bestuur
Marnix van der Moolen – Voorzitter
Jorik van Bijlert – Penningmeester
Izaline Calister – Bestuurslid
Mattijs Twilt – Bestuurslid
Liesbeth Steffens – Bestuurssecretaris
Raad van advies
Edward Dijxhoorn
Ad ’s Gravensande
Alma Netten
Anita Verheggen
Rolf Delfos
Ellister van der Molen
Young Millenial Adviesorgaan
Maud van den Abeelen
Lucas Santana
Frerick den Haan
Jorn Bovee
Yo-Han Kim
Inclusief en divers
De organisatie staat voor een inclusief en toegankelijk festival in de breedste zin van het woord. World Jazz is in zichzelf al enorm divers, een genre dat zich voortdurend mengt met andere muziekstijlen. Deze culture dynamiek komt terug in ons programma. Het programma biedt een grote diversiteit aan genres, stemmen en initiatieven, waardoor we het aanbod voortdurend verbreden en vernieuwen. Hiermee realiseren we tegelijkertijd een grotere diversiteit en inclusiviteit bij ons publiek.
We hechten grote waarde aan een veilige en gastvrije festival omgeving. Iedereen moet zich welkom voelen, ongeacht achtergrond, leeftijd. opleidingsniveau, seksuele oriëntatie of mogelijke beperking. Bewustzijn van sociale inclusiviteit wordt gedeeld onder al onze medewerkers, vrijwilligers en partners.
Musicians' Paradise
Met het festival creëren wij de Musicians’ Paradise, dé plek waar musici en de muziek centraal staan. Als Musicians’ Paradise doen we er alles aan om de makers tegemoet te komen. Daarbij horen alle voorzieningen voor een optimaal optreden, maar ook:
- Eerlijke en snelle betaling conform geldende de Fair Pay (Sena) gagenorm
- Een volwaardig tijdslot
- Een toegankelijke, gastvrije en veilige werkomgeving
- Professionele backline, optimaal geluid en techniek
- Goede hospitality, waaronder een gezonde maaltijd, voldoende te drinken en massages
- Een productieteam van enthousiaste vrijwilligers en crew
- Verkoop van albums en merchandise, zonder dat het festival hier commissie voor opeist
- Toegang tot een internationaal netwerk van partnerfestivals, boekers, journalisten en meer
- Professionele audio- en beeldmateriaal van eigen optredens ter gebruik voor eigen promotie