Amersfoort World Jazz Festival

Organisatie

Stichting Amersfoort Jazz is al ruim 40 jaar organisator van het Amersfoort World Jazz Festival. Het hele jaar door werken we met een klein maar vastberaden kernteam toe naar het festival. Dit onder de bezielde leiding van festivaldirecteur Alexander Beets, een betrokken bestuur en een ondersteunend Raad van Advies. Sinds 2023 werken we ook met een Young Millenial adviesorgaan, bestaande uit jonge en proactieve muzikanten, podiumkunstenaars, programmeurs en lokale ondernemers met relevante specialismen. 

Tijdens het festival werken we met hechte groep van 150 vrijwilligers, EHBO’ers, beveiligers, geluidstechnici, catering, chauffeurs, masseurs en meer, om een echte Musicians’ Paradise te faciliteren voor musici en ons publiek. Vrijwilligers hebben toegang tot het festival, de catering en backstage. Stichting Amersfoort Jazz beoogt een werkomgeving te creëren waarin alle medewerkers zich gewaardeerd voelen en eerlijk worden beloond voor hun bijdragen aan het succes van de stichting. Meer over ons beloningsbeleid lees je hier.

Governance, Inclusie & Diversiteit en Fair practice

Stichting Amersfoort Jazz onderschrijft de Governance Code, de Code Inclusie & Diversiteit en de Fair Practice Code en past deze toe. De stichting heeft een heldere organisatiestructuur met een directie, een vast kernteam van zes man, een vierkoppig bestuur en een Raad van Advies.

De organisatie staat voor een divers en inclusief festival en zet zich op diverse manieren in voor de verdere groei en diversificatie van de organisatie, het programma, ons publiek en partners. We streven ernaar een afspiegeling te zijn van de culturele dynamiek van Nederland, waar we de vele culturele identiteiten erkennen en koesteren. 

Als Musicians’ Paradise willen we er alles aan doen om de maker tegemoet te komen. Dit gebeurt al bij de fase van het programmeren. We letten goed op datum, locatie en tijd van het programma. Ook doen we er alles aan in onze communicatie met naar de artiest toe de uitvoering zo mogelijk te laten verlopen, zonder ruimte voor misverstanden. 

De organisatie beschouwt het als vanzelfsprekend dat professionele makers een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk, en hanteert dan ook de door Sena vastgestelde gagenorm als minimumbetaling voor professionele musici. In 2024 is het normbedrag minimaal € 320,00 (excl. 9% btw) per persoon. Voor het kernteam geldt eveneens een eerlijke betaling voor de uitvoerende werkzaamheden voor het festival.

 

Amersfoort World Jazz & Young Millennial (YoMi)

Het Young Millenial adviesorgaan (YoMi) speelt een cruciale rol in het bevorderen van de waardering voor jazz- en wereldmuziek onder jongeren, het ontdekken van het culturele erfgoed van Amersfoort, en het verbinden van jongeren met het culturele klimaat van de stad. YoMi wordt gevormd door jongvolwassen en lokale ondernemers met relevante specialismen, en wijdt zich aan het verstrekken van waardevolle aanbevelingen aan de organisatie om ervoor te zorgen dat het evenement aantrekkelijk en relevant blijft voor een jong publiek. Door het diverse aanbod, vernieuwende initiatieven op het gebied van duurzaamheid en scherp geprijsde concertkaarten, kunnen jongeren jazzmuziek beleven op unieke locaties in Amersfoort. 

Belangrijke pijlers zijn: 

  • diversiteit; het festival wil een rijke mix van culturele invloeden presenteren en een breed scala aan artiesten wil omarmen. 
  • duurzaamheid; het festival is niet alleen goed vermaak, het zet zich in voor een duurzame toekomst met aandacht voor milieubewuste keuzes.
  • bereik; het festival wil zoveel mogelijk nieuwe doelgroepen aan zich binden, zonder de oude doelgroepen uit het oog te verliezen.
  • talentontwikkeling; het festival wil jonge artiesten en creatievelingen aanmoedigen en ondersteunen om hun potentieel te ontplooien in de World Jazz scene. 
 

Productieteam

Alexander Beets – Directeur
Floor Visser – Producent
Sven Rozier – Communicatie
Juliette Dreyer – Marketing
Jurriaan de Kok – Hospitality
Bas Toscani – Finance controller
Bart de Lange – Website

Bestuur

Marnix van der Moolen – Voorzitter
Jorik van Bijlert – Penningmeester
Izaline Calister – Bestuurslid
Mattijs Twilt – Bestuurslid
Liesbeth Steffens – Bestuurssecretaris

Raad van advies

Edward Dijxhoorn
Matti Austen
Ad ’s Gravensande
Alma Netten
Bertien Houwing
Anita Verheggen
Rolf Delfos
Coen Witteveen
Ellister van der Molen

Young Millenial Adviesorgaan

Maud van den Abeelen 
Lucas Santana 
Jurriaan de Kok 
Frerick den Haan 
Jesse Boere 
Jorn Bovee