Amersfoort World Jazz Festival

Ons Verhaal

In de zomer van 1979 organiseerde festivalpionier Math Meesters samen met een team van jazzliefhebbers voor het eerst het Amersfoort Jazz Festival. Het was toen nog een klein festival dat veelal lokale jazzfanaten trok en bekend stond onder namen als ‘Amersfoortse Jazz Driedaagse’, ‘Jazz in Amersfoort’ en ‘Keistad Jazz’. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een dynamisch festival met een landelijk bereik en internationale aantrekkingskracht. Talloze toonaangevende jazziconen als Jean ‘Toots’ Thielemans, Greetje Kauffeld, Bart van Lier, Rob Agerbeek en Hans Dulfer stonden hier op de podia. In de drukste weekenden bracht het festival zeker 100.000 bezoekers op de been. Maar wat onveranderd is gebleven zijn de kwaliteit, het vakmanschap en de gedrevenheid van de artiest om te innoveren.

Onze missie

Het scheppen en bevorderen van de belangstelling voor jazzmuziek. Amersfoort Jazz streeft ernaar om een zo groot, divers mogelijk publiek in direct contact te brengen met jazz muziek en de makers. Wij willen daarmee een landurig effect bereiken, zodat de populariteit van, en de waardering voor deze muziek toeneemt en beklijft. Met het festival willen we ook een bijdrage leveren aan de mondiale talentontwikkeling. Samen met ons internationale netwerk van partners bouwen we aan een mondiaal mainframe om de zichtbaarheid, hoorbaarheid en mobiliteit van exceptioneel talent te vertoegankelijken. Dat we hier een succesvolle bijdrage aan leveren bewijzen onze ‘exceptional endorsed talents’ van 2022, Lucas Santana en 2023 Chi, die als gevolg van hun debuutoptredens tijdens Amersfoort World Jazz op tal van andere gerenommeerde festival in en binnen- en buitenland speelden. 

World Jazz

World Jazz omvat alle muziek met een improvisatie element, denk aan latin, hiphop en zelfs klassiek. Voor ons is het genre in feite één geluid dat op verschillende plekken in de wereld, vanuit eigen culturele tradities, wordt gemaakt en geconsumeerd. Het klinkt en smaakt overal net iets anders. Dit maakt dat het festival doordrenkt is van geluiden en ritmes uit heel de wereld

Geen één-stromingen festival

Amersfoort World Jazz is geen ‘één-stromingen’ of uitsluitend een ‘gig’ festival. Het festival presenteert artiesten die een originele toevoeging geven aan het palet van World Jazz, uit hun comfort zone durven te treden en gedreven zijn om te blijven innoveren. Vernieuwing kan zitten in het repertoire, de samenstelling of de productie als geheel. Door het samenbrengen van artiesten die wellicht nog niet eerder met elkaar op het podium hebben gestaan, geven we een nieuwe richting aan bestaande bands. Hier komen dikwijls de meest bijzondere samenwerkingen uit voort.