Musicians Paradise



Sinds 1979 is het Amersfoort World Jazz Festival is ‘a Musicians’ Paradise’, dé plek waar muzikanten en hun muziek centraal staan, waar intimiteit en verwondering het publiek verbindt met de muziek, de stad en met elkaar, en waar creatieve professionals elkaar ontmoeten in een wederkerige verbintenis. Wat ooit begon als een bescheiden driedaags jazzfestival is uitgegroeid tot een dynamisch festival met aandacht voor verdieping, crossovers en experiment. De drie dagen zijn inmiddels uitgebreid naar zes. In verschillende programmalijnen presenteren hier levende legenden en gerenommeerden musici. We creëren ook speelplekken voor jonge professionals en aanstormend talent. Muziekliefhebbers uit het hele land reizen af naar de sfeerrijke binnenstad van Amersfoort om te genieten van hoogwaardige jazz- en wereldmuziek concerten.
Stichting Amersfoort Jazz is al ruim 40 jaar aanjager en organisator van het Amersfoort World Jazz festival, een jaarlijks terugkerend evenement en begrip in de stad en regio. Met het festival streven we ernaar een Musicians’ Paradise te creëren, waarin muzikanten en hun muziek centraal staan. Het festival festival faciliteert alle voorzieningen voor een optimaal en succesvol optreden. Als Musicians’ Paradise bieden we:
– Eerlijke en snelle betaling voor elke individuele muzikant
– Een enthousiast publiek
– Een toegankelijke en veilige sfeer gedurende het festival
– De gelegenheid om eigen albums en andere merchandise te verkopen zonder hier commissie voor te vragen.
– Professionele backlines, optimaal geluid en professionele geluidstechnici
– Een productieteam van vrijwilligers en crew die ten alle tijden het festival enthousiast vertegenwoordigen
– Goede hospitality, waaronder een gezonde maaltijd, genoeg te drinken, professionele massages voor artiesten én crew
– Toegang tot een gigantisch netwerk professionals, partnerfestivals, boekers, (inter)nationale journalisten en artiesten.
– professionele foto’s en beeldmateriaal van eigen optredens ter gebruik voor eigen promotie.
– Programmalijnen waar artiesten de mogelijkheid krijgen hun album release te presenteren. Als partner van de musici helpen we hen om deze release verder te brengen
Stichting Amersfoort Jazz wil tijdens het festival een podium bieden aan muzikaal talent waarop zij hun muziek releases kunnen presenteren aan publiek en pers, zowel als professionele begeleiding naar dat podium toe.
De missie van Amersfoort World Jazz is om bij een zo breed mogelijke doelgroep de schoonheid van jazz/world/improvisatie muziek onder de aandacht te brengen. Wij willen daar een langdurig effect mee te bereiken, zodat de populariteit van deze muziekstroming lokaal, regionaal, nationaal en internationaal toeneemt en beklijft. In het verleden heeft deze muziek vaak te lijden gehad van een zogenaamde ‘stammenstrijd’: Hardbop, Bebop, Impro, Latin en andere stromingen, stonden elkaar als het ware naar het leven. AWJF draagt uit dat jazz een improvisatiemuziek is, met vele verschijningsvormen, die over de hele wereld gemaakt wordt, en altijd beïnvloed wordt door lokale componenten, waardoor deze muziek overal altijd net anders smaakt, ruikt en klinkt. Wat wij willen laten zien is de verscheidenheid van deze muziek en de enorme schoonheid ervan. Ankerpunt daarbij is dat de kern van jazz improvisatie is. Er moet altijd een improvisatie-element in zitten. Wij doen ons best om deze muziekstroming bij een zo breed mogelijk publiek en doelgroep onder de aandacht te brengen. Door AWJF komen mensen die nog niet wisten dat ze van deze muziek hielden er mee in aanraking en krijgen zo een geheel nieuwe ervaring met, en waardering voor deze muziekstijl. Hier zit een enorm potentieel. Andere belangrijke componenten zijn energie en intensiteit.
AWJF presenteert artiesten die een originele toevoeging geven, met hun eigen signatuur, aan het palet van de jazz, zoals hiervoor beschreven. Wij zijn niet een één-stromingen festival. Voor ons staat de kwaliteit, het vakmanschap en de drive van de artiest om te innoveren en iets nieuws te willen presenteren, centraal. Wij doen niet aan reproductie en/of imitaties.
We zijn ook geen ‘gig’ festival. Elk concert dat op AWJF plaatsvindt is uniek en is een co- productie met de artiest. Dit geeft door het samenbrengen van diverse artiesten, musici die niet eerder met elkaar op het podium stonden, een nieuwe richting aan bestaande formaties en bands. Hier komen vaak blijvend nieuwe initiatieven uit voort.
Deze vernieuwingen/ innovaties worden aangezwengeld door de optredens op AWJF. Vernieuwing kan zitten in het repertoire, de samenstelling, de solist en/of de co-producties als geheel. AWJF probeert hiermee artiesten in hun eigen kracht neer te zetten, artiesten hun eigen authenticiteit toe te laten voegen aan iets wat al bestaat of te laten samensmelten tot iets dat nog niet bestond. Ook het uitdagen van de artiest om zich te manifesteren buiten zijn/haar comfort zone past hierbij.
Wij willen tevens een bijdrage leveren aan wereldwijde talentontwikkeling. Onze visie op talentontwikkeling is: het bouwen van een mondiaal mainframe om de zichtbaarheid, hoorbaarheid en mobiliteit van exceptionele talenten wereldwijd te vergemakkelijken en een plek te bouwen in de wereld waar de nieuwe talenten zich in een ‘one-stop-shop’ kunnen laten zien en horen aan publiek en professionals die hun carrière verder kunnen brengen. Dat wij hier een succesvolle bijdrage aan leveren bewijst onze National Artist in Residence/ Exceptional Endorsed Talent 2022 Lucas Santana.
Hij heeft in vijf verschillende setting opgetreden tijdens AWJF en zich kunnen presenteren aan een netwerk van internationale professionals.
Door AWJF 2022 staat hij dit jaar op internationaal gerenommeerde festivals in India, Thailand, Hongarije, Italië, Spanje, Polen en Zuid Afrika. Voor Lucas (2022) heeft AWJF zich actief ingezet voor Kika Sprangers (2020) en Sun Mi Hong (2021).
Duurzaamheid is voor het Amersfoort World Jazz Festival een belangrijk onderdeel van de organisatie. In de afgelopen jaren is duurzaamheid ook een breed begrip geworden, het heeft te maken met milieu, maatschappelijk verantwoord leven en toekomstgericht denken.
Amersfoort Jazz voelt zich verantwoordelijk voor de impact die het festival op het milieu heeft. Momenteel doorlopen wij met een aantal andere Amersfoortse evenementen en de gemeente Amersfoort een duurzaamheidstraject. Alhoewel wij allereerst vanuit onze culturele ambities werken en een mooi evenement willen neerzetten voor het publiek kijken wij bij onze beslissingen ook naar de impact die zij op het milieu hebben en is duurzaamheid een van de afwegingen die wij meenemen bij onze keuzes. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het stimuleren en faciliteren van onze bezoekers, artiesten en deelnemers aan de conferentie om gebruik te maken van milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals het OV en de fiets.
Milieucoördinator
In 2021 zijn we een duurzaamheidstraject ingegaan met Rob van Wegen. Daarom hebben we besloten om Floor Visser aan te stellen als milieucoördinator. Omdat we kort bezig zijn is zij nu bezig een milieubeleid op te stellen en deze daadwerkelijk te vertalen in concrete acties. Ze initieert, coördineert en stimuleert duurzaamheid en overlegt dit met directie, bestuur en de Gemeente Amersfoort.
Bij elke afweging die we maken op het gebied van productie, programma, marketing en communicatie houden we rekening met duurzaamheid. Tevens gaan we het gesprek aan met stakeholders, artiesten en andere festivals uit de regio om te kijken naar verbeterpunten en om van elkaar te leren.
Mobiliteit:
Uit onderzoek blijkt dat de mobiliteit van artiesten, publiek, leveranciers en andere betrokkene het grootste aandeel levert in de CO2 uitstoot van een festival. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat dit ook het meest lastig is om terug te dringen. Daarom hebben wij de volgende stappen al gezet en hebben de volgende ambities.
- de tijden hebben van het festival zodanig aangepast dat publiek en artiesten met het OV kunnen komen.
- Onze ambities zijn om groepsvervoer aan te bieden met groene energie.
- We faciliteren een carpoolplek.
- Er is een bewaakte fietsenstalling
- Er zijn park en ride mogelijkheden
Advertenties
We adverteren zoveel mogelijk in magazines die ook duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Zo heeft Jazz ’n Mo een duurzaamheidsplan waarin ze ook een bepaalde manier van drukken en printen hebben die duurzaam is. Ook adverteren we zoveel mogelijk online om drukwerk te besparen.
Drukwerk
Vanaf 2021 hebben we ervoor gekozen om zo min mogelijk posters en flyers te drukken. Het drukwerk dat we hebben laten we drukken bij lokale partijen die ook duurzaamheid belangrijk vinden. Van tevoren gaan we ook in gesprek en staat dit onderwerp dan ook centraal. Zo werken we graag met Flyerman, zij werken met gerecycled materiaal en bieden papiersoorten als Recystar en Paperwise aan. Dit is ook door te trekken naar duurzame inktsoorten. Daarnaast werken hun verspreiders met elektrische bakfietsen. Teven nemen de verspreiders de verlopen campagnes mee terug naar hun kantoor en wordt alles gesorteerd.
We zetten in op een inclusief festival. We erkennen en koesteren de veelheid van culturele identiteiten in de stad en wijde omgeving, en willen dit ook graag opnemen in ons programma. Tijdens het festival presenteert een breed scala aan muziek- stromingen die allemaal nauw verwant zijn aan, of gewoon in goede harmonie met jazz en wereldmuziek. Amersfoort Jazz denkt niet in hokjes en ondersteunt en stimuleert ook experimenten of producties waarin klassieke muziek een fundament is. De invloed van klassieke muziek gecombineerd met improvisatiemuziek op de ontwikkeling van andere muziekgenres is enorm.
Inclusiviteit zit ook in onze organisatie. Iedereen is welkom en er is een veilige werkomgeving. Ook werken wij met een extern vertrouwenspersoon.
De code Diversiteit & Inclusie schrijft voor hoe organisaties een plan van aanpak kunnen maken voor meer diversiteit aan de hand van ‘de vier p’s’: programma, publiek, personeel en partners. Over het programma zegt de code: „Gezien de diversiteit van de samenleving gaat kwaliteit altijd samen met verscheidenheid.”
Programma
AWJF poogt een internationale platform functie te vervullen voor talentvolle makers in het Jazz World en Comtemporary genre. Ze doet dit door samenwerkingen aan te gaan met partner festival uit heel de wereld. Musici, muziek en stijlopvattingen worden gepresenteerd tijdens het festival waarbij in het programma musici van meer dan 25 verschillende nationaliteiten een weekeinde ‘Musicians Paradise’ ervaren.
Publiek
Dat jazz meer is dan een muziekstroming uit het verleden maar een actuele cultuuruiting met veel verschijningsvormen en even zoveel beoefenaar weet het publiek van AWJF al lang. Overstijgend aan een bepaald genre of een bepaalde ‘grote naam’ weet het publiek alle locaties en concerten te vinden om verrast te worden door ‘nieuwe muziek en musici’. We zien op Spotify dat (inter)nationale artiesten na een concert op AWJF een significante toename hebben in hun digitale following.
Personeel
In het team is de jonge generatie (millennials) nu
vast vertegenwoordigd en is een senior
communicatiemanager aangenomen met een niet-
westerse achtergrond (Korea) met een ruime
kennis van jazz en wereldmuziek door een
voltooide conservatoriumopleiding. De productie
wordt gedragen door bevlogen liefhebbers van het
genre World Jazz en daaromheen bevind zich een
team van meer dan 80 vrijwilligers uit alle
gelederen van de samenleving die zich een weekend lang willen inzetten voor de stad en cultuur.
Als festival vinden wij het belangrijk om met lokale partners samen te werken. Daarin staat professionaliteit voorop. We werken bijvoorbeeld we nauw samen met partners als productiehuis KOSMIK en Kunsthal KAdE. Zij bieden promotieruimte en denken mee aan de invulling van het festival. Ook de lokale horeca zet zich in samenspraak in voor het festival.
De concerten vinden plaats in de historische binnenstad van Amersfoort. We hebben specifiek voor deze locaties gekozen omdat de muziek van de artiesten hier het beste tot zijn recht komt. Tevens liggen deze locaties in het historische centrum van Amersfoort en op loopafstand van elkaar, waardoor bezoekers het festivalgevoel meekrijgen en we door middel van historische routes ook de geschiedenis van de locaties mee kunnen geven.
worldjazznetwork.com



