Focus on world jazz from Israel

Elk jaar brengt het festival Amersfoort Jazz een bijzondere selectie World Jazz artiesten uit een bepaald land onder de aandacht. In de afgelopen jaren was de focus gericht op World Jazz uit Thailand, Zuid Afrika, Spanje en België. In 2019 presenteert Amersfoort Jazz een Focus on World Jazz from Israel.

De Israëlische jazz kende een internationale doorbraak in de jaren 90, toen voortrekkers als Avishai Cohen, Omer Avital en Yaron Herman de oversteek maakten naar New York en daarna terugkeerden naar Israël en hun opgedane kennis en ervaringen deelden met de opkomende jonge generatie. Deze nieuwe lichting van talentvolle musici, combineren – geïnspireerd door hun baanbrekende meesters-, jazz met traditionele muziek uit de Levant en het Nabije Oosten, ook met elementen uit Noord Afrikaanse en Oost Europese tradities, in een kenmerkende en geavanceerde ‘Israeli Sound’.

Hoogtepunt van de Focus on World Jazz from Israel tijdens Amersfoort Jazz 2019 is de speciale Focus Night in theater De Lieve Vrouw op zaterdag 25 mei, met concerten van enkele bijzondere World Jazz artiesten uit Israel: het kwintet van de virtuoze saxofonist Amit Friedman, het extravagante trio SHALOSH met een hoofdrol voor de vrijzinnige vocaliste Tula ben Ari, die tegenwoordig de wereld bereist als lid van het internationale project ‘Playing for Change’ en het weergaloze duo SUBTEXT: Yoav Eshed & Gadi Lehavi. Laatstgenoemde is een  jonge pianist die door Chick Corea beschouwd wordt als een genie. Ondanks zijn jonge leeftijd deelde hij reeds het podium met artiesten als Avishai Cohen, Ravi Coltrane, Bobby McFerrin, Pat Metheny en Eddy Gomez. Hij speelt solo in de Sint Aegtenkapel op vrijdag 24 mei en ook met het grenzeloze duo SUBTEXT op zaterdag 25 mei in de Mannenzaal (tijdens de Amersfoort Jazz Heritage Walks). In de Mannenzaal speelt SHALOSH ft. Tula ben Ari (vrijdag, 24 mei). Al deze artiesten spelen samen in een dynamische en avontuurlijke setting, tijdens de Grande Finale op zondag 26 mei, op het Lieve Vrouwekerkhof, dat met stoelen is omgetoverd in een ‘open air theatre square’.

De begaafde pianiste Nuphar Fey speelt met haar zus Telalit (cello/vocals) in de Sint Aegtenkapel op zaterdag en in de Mannenzaal op zondag. De in Amsterdam gevestigde gitarist Eran Har Even speelt met jazz singer-songwriter Claire Parsons (LUX/GBR) in de Sint Rochuskapel op zaterdag (tijdens de Amersfoort Jazz Heritage Walks), en op zondag in theater De Lieve Vrouw (tijdens het Sena Performers International Jazz Laureate Festival).

Image