Festival Creations | Rabobank Amersfoort Jazz
Elk jaar presenteert Amersfoort Jazz bijzondere festivalitems en co-producties met een persoonlijke signatuur, vaak in samenwerking met de partners uit het internationale World Jazz netwerk. Zo zijn er een nationale en een internationale Artist in Residence, projecten en unieke samenstellingen op initiatief van Amersfoort Jazz. De organisatie streeft er naar uiteenlopende artiesten uit alle windstreken, tijdens Amersfoort Jazz met elkaar in contact te brengen. Zo speelden in 2019. Kika Sprangers met de legendarische keyboardist Jasper van ’t Hof in de Sint Joriskerk; de Indiase sitarmeester Shakir Khan met Ben van den Dungen; de Surinaamse bassist Jason Eduwaiti met DelMontis; de Australische saxofonist Adam Simmons met Stormvogel en Oene van Geel. Alexander Beets schoof aan bij de Thaise fusion band SaXPackGirl en Eric Vloeimans bij Bert van den Brink. In 2019 werd in samenwerking met Institut d’Estudis Baleàrics (Mallorca) en Institut Ramon Llull (Barcelona) een project van de Spaans-Nederlandse saxofoniste Irene Reig geïnitieerd. Irene hierover: “To hear this new music I have been working on. To have all these amazing musicians. And to do it at the Amersfoort Jazz festival. Thanks for bringing me the oportunity to do this!”
 
Festival Creations 2020 
In 2020 vinden op instigatie van Amersfoort Jazz weer bijzondere combinaties en ‘Festival Creations’ plaats, hoewel sommige projecten niet door kunnen gaan vanwege het verbod op grote orkesten (zoals het project ‘Hongaarse Kindertreinen’ met het Amersfoorts Jeugd Orkest AJO). Unieke ‘festival creations’ die wel doorgaan, zijn de jaarlijkse Directors Invite met Alexander Beets in De Observant (vrijdag, 20 november), en de ‘blind date’ van Boy Edgar prijswinnaars Jasper van ’t Hof en Jasper Blom met Stormvogels Alter Ego, een jazzrock meets freejazz in theater De Lieve Vrouw (vrijdag, 20 november). 
 
Alto for Two
‘Alto for Two’, een samenwerking tussen de getalenteerde saxofonisten Kika Sprangers (NLD) en Irene Reig (ESP), met drummer Sun-Mi Hong (KOR), pianist Xavi Torres (ESP) en bassist Thomas Pol (NLD). Het initiatief van Amersfoort Jazz, in samenwerking met de Spaanse partners Jazz I Am Barcelona, Festival Terrassa (Catalunia) and Institut Ramon Llull, zet jonge vrouwen in jazz in de internationale schijnwerpers.