Amersfoort Jazz Online | Rabobank Amersfoort Jazz

Amersfoort Jazz Online

Het jaarlijkse festival Rabobank Amersfoort Jazz vond dit jaar plaats als online evenement. Van 20 t/m 22 november 2020 werden 19 avontuurlijke en vooraanstaande World Jazz-acts live gestreamd vanuit theater De Lieve Vrouw en De Observant in Amersfoort. Het evenement werd gepresenteerd vanuit het online Amersfoort Jazz Café en werd online gevolgd door een wereldwijd publiek van fijnproevers.

Het jaarlijkse festival Amersfoort Jazz (dat vanwege de coronamaatregelen in mei niet kon plaatsvinden) vond dit jaar plaats op 20-22 november. Festivaldirecteur Alexander Beets: “Amersfoort Jazz is in de eerste plaats een muzikantenparadijs; een evenement waarin de artiest en de muziek centraal staan. Toen duidelijk werd dat het festival in mei niet door kon gaan, hebben we er alles aan gedaan om de musici een podium te bieden waar ze kunnen optreden voor hun publiek. We dachten dat een online editie een goed alternatief zou zijn. We denken dat dit soort signaenl erg belangrijk zijn in een tijd waarin bijna alle concertkansen voor muzikanten verdwijnen als sneeuw voor de zon.”

Normaal gesproken nodigt Amersfoort Jazz musici en professionals uit meer dan 25 landen uit. Nu namen meer dan 100 professionals deel aan de online editie van de World Jazz Conference; Wynton Marsalis sprak Amersfoort toe vanuit New York toe; er werd geschakeld met de studie in Johannesburg, Zuid-Afrika; festivals presenteerden hun laureaten.
“We hebben iets compleet nieuws neergezet, iets wat we nooit eerder hebben gedaan”, zegt Beets moe maar voldaan. “We hebben ons bereik zienderogen vergroot. Onze vrienden uit het netwerk steunden ons vanuit het buitenland; velen keken naar de concerten. Onze Nederlandse artiesten presenteerden zich aan een internationale World Jszz scene. Sommige festivals beloofden een of meerdere acts uit onze online line-up te boeken voor hun eigen festival. We kijken dus tevreden terug, maar vanaf nu gaan we ook al vooruit naar de volgende editie … De data zijn (deo violente) 27-30 mei, 2021. “

In verband met de coronamaatregelen zijn er zeer waarschijnlijk geen bezoekers toegestaan in de zalen. Publiek wordt op de hoogte gehouden via onze nieuwsbrieven, social media en website.

WORLD JAZZ CONFERENCE

Elk jaar organiseert JazzNL parallel aan het Amersfoort Jazz festival, de World Jazz Conference en dit jaar zal deze online plaatsvinden. Meer dan 100 internationale professionals uit de muziekindustrie van over de hele wereld komen samen om te brainstormen over de huidige crisis en hoe samenwerking en kennisdeling kan bijdragen aan een eerste herstel. De conferentie vindt fysiek plaats in twee TV studio’s, één in Amersfoort en één in Johannesburg Zuid Afrika. Tijdens de conferentie kunnen buitenlandse festivals hun bijzondere talenten en laureaten presenteren voor het Sena Performers International Jazz Laureate Festival. 

Dit jaar vindt de conferentie vanwege de corona maatregelen online plaats op vrijdag 20 november van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 21 november van 14.00 tot 16.00 uur. Vertegenwoordigers van de internationale jazzscene komen samen in een virtuele ruimte om ervaringen uit te wisselen en te praten over uitdagingen van de toekomst. Deelnemers (die zich van tevoren hebben ingeschreven) kunnen meepraten; voor World Jazz professionals kan het interessant zijn de conferentie online bij te wonen. Centrale onderwerp is de ‘The World Jazz Festival Network – Impact Survey Report’ naar de gevolgen van de pandemie voor het wereldwijde jazz-ecosysteem, een onderzoek dat  IKS (Zuid-Afrika) wereldwijd heeft uitgezet in opdracht van Amersfoort Jazz en JazzNL.
Meer info: www.jazznl.com

Impact Survey Report