‘Accents in World Jazz from the Balearic Islands & Catalonia’ is een samenwerkingsproject van Institute d’Estudis Ballearics (Mallorca), Institute Ramon Llull (Barcelona) en Amersfoort Jazz 2019. Het presenteert bijzondere World Jazz-musici van de Balearen en Catalonië aan een breed publiek in Nederland.

Chicuelo & Marco Mezquida
De in Menorca geboren pianist Marco Mezquida wordt gerekend tot de allerbeste pianisten van Europa. Hij beschouwt Amersfoort Jazz als zijn tweede thuis. Zijn uitvoeringen (solo, met zijn Ravel- trio en met Silvia Pérez Cruz) waren artistieke hoogtepunten van de afgelopen edities. In theater De Lieve Vrouw opent Mezquida het festival Amersfoort Jazz 2019 op donderdag 23 mei, samen met de veelgeprezen flamencogitarist uit Barcelona, Juan Gomez ‘Chicuelo’ (Goya Award). Chicuelo staat bekend om zijn werk met Maria João Pires, Carles Benavent, Jorge Pardo, Miguel Poveda, Duquende, Silvia Pérez Cruz (om er maar een paar te noemen!). Onlangs werd hij onderscheiden met de Goya Award. Het duo heeft in 2017 het album ‘Conexión’ uitgebracht. Chicuelo & Marco Mezquida spelen op vrijdag 24 mei een tweede keer optreden op het Lieve Vrouwekerkhof, dat voor de gelegenheid met stoelen wordt omgetoverd tot een sfeervol ‘open air theatre square’. Mezquida zal ook solo op dezelfde dag optreden in de historische Sint Aegtenkapel.

The Bop Collective XL
Geboren in een muzikaal gezin in Barcelona, koos Irene Reig op jonge leeftijd voor de saxofoon. Ze woont momenteel in Nederland, waar ze succesvol studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Met The Bop Collective won zij de Sena Dutch Jazz Competition 2018 ‘publieksprijs’ en werd vervolgens door Amersfoort Jazz voorgedragen voor het Sena Performers International Jazz Laureate Festival. Om de duurzame relatie te versterken is Irene Reig wederom uitgenodigd met The Bop Collective, maar uitgebreid tot een ensemble van 12 personen. In dit project combineert Reig traditionele muziek uit Catalonië en de Balearen, gezongen in de oorspronkelijke taal en dialect, met jazzelementen en ritmes uit de Afro-Amerikaanse muziektraditie. The Bop Collective XL wordt voor het eerst gepresenteerd op het festival Amersfoort Jazz 2019.

FiraB! Jazz Quintet
Irene Reig treedt ook op met het FiraB! Jazz Quintet, samengesteld voor het festival Amersfoort Jazz 2019. Het belangrijkste idee van de groep is “de banden aan te halen tussen musici uit heel Europa,” aldus Irene, “door ze samen te laten spelen en improviseren.” Naast de saxofoniste bestaat de groep uit musici van de Balearen: Tomeu Garcías (trombone), Pere Bujosa (contrabas) en Teo Salvà (drums). De virtuoze pianist Miguel Rodríguez komt uit Madrid, maar woont momenteel in Nederland, waar hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam.