Amersfoort World Jazz Festival

Saxofonist en organisator Sylwester Ostrowski is in Nederland nog niet zo bekend, maar wereldwijd allang geen onbekende meer. Hij tourde jarenlang door Japan met Makoto Kuriya en werkte met klinkende namen als Wynton Marsalis, Keyon Harrold en Darius Brubeck. In thuisland Polen richtte hij de Szczecin School of Art op, werd bijna burgemeester en verkoos na het oprichten van Szczecin Jazz het podium en de liefde voor jazz boven alle andere mogelijkheden die zijn talenten hem boden. Dat is goed nieuws voor liefhebbers, want zijn discografie liegt er niet om: de ondernemende muzikant bracht in 2016 samen met Deborah Brown het goed ontvangen album Kansas City Here I Come uit en liet in 2020 een lineup vol aanstormend talent internationaal debuteren met de plaat Jammin’ with KC.

De onmiskenbare connectie met Amerika leverde Ostrowski’s muziek de ondertitel ‘Bop for the Streets’ op. Een betere beschrijving is er eigenlijk niet voor deze veelzijdige man, die met een been in de jazztraditie staat maar graag flirt met moderne invloeden. Verwacht emotie én vuurwerk: een concert van Ostrowski zal je niet teleurstellen.

Tijdens Amersfoort World Jazz is Ostrowski te gast als International Artist in Residence en maakt hij onder meer zijn opwachting bij Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Henk Meutgeert’s New Jazz Orchestra en Liquid Spirits.