Amersfoort World Jazz Festival

Meet the Amersfoort World Jazz team. Juliette keert nu voor het tweede jaar op rij terug om het festival te ondersteunen met de fondsen en marketing. Hoewel ze zich nooit op professioneel niveau heeft beziggehouden met muziek, is haar muziekkennis breed en zet zij zich al jarenlang in voor de muzieksector. Buiten haar werk is ze een enthousiaste amateur zangeres en fervente schaakliefhebster. 

Juliette, hoe ben je bij het Amersfoort World Jazz Festival terecht gekomen?
Via, via, via hoorde ik van het festival. In de zomer van 2022 dacht ik: laat ik eens een kijkje gaan nemen. Bij aankomst zat de sfeer er al goed in en de muziek was echt heel erg goed. Ik was enorm onder de indruk van de energie die dit festival uitstraalde. Tijdens het festival raakte ik in gesprek met enkele festivalmedewerkers en ontdekte dat ze op zoek waren naar ondersteuning. Natuurlijk twijfelde ik geen seconde.

Je hebt nu een editie meegemaakt, hoe heb je dat beleefd?
Ik wist niet dat jazz zo breed kon zijn! Elk concert klonk nét even wat anders. Echt gaaf om te zien hoe jazz als genre zoveel ruimte biedt voor variëteit: Soul, blues, latin, funk, Gypsi en zelfs klassiek of hiphop. Je voelt de energie van het publiek en de artiesten die hier spelen, en dat is enorm aanstekelijk.

Hoe denk jij dat het Amersfoort World Jazz Festival musici/de sector kan helpen?
Ik heb veel speelplekken in het land zien verdwijnen. Echt jammer, want vraag en aanbod is er zeker wel. Gelukkig zet het festival zich actief in om musici en makers een podium te geven, en krijgen zij hiervoor altijd een eerlijke prijs. Door zoveel speekplekken te creëren biedt het festival goeie kansen voor samenwerkingen, uitwisseling en natuurlijk netwerken. Goed voor de musici én voor de sector.

Wat is een onderdeel van het festival wat jou verraste?
Omdat ik nog vrij nieuw ben in het genre jazz, en nog weinig jazzmusici goed ken, was voor mij eigenlijk alles wel een verrassing. Wat met name is blijven hangen zijn de thema-avonden van afgelopen jaar, de Classic meets Jazz lijn, en de Latin & Gypsi Night, Beiden echt mooie producties.

Voor de 45e editie en jouw tweede editie waar ligt jouw focuspunt?
Zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van deze ervaring. Ik wil dat wanneer mensen het festival bijwonen, ze net zo verrast zijn en net zo enthousiast worden van deze muziek als dat ik nu ben.