Amersfoort World Jazz Festival

Kroegentocht Amersfoort Jazz keert terug

Van 4 tot en met 14 augustus 2022 vindt de 43e editie van het Amersfoort World Jazz Festival plaats. Van donderdag 11 tot en met zondag 14 augustus zijn er optredens op het Lieve Vrouwekerkhof. Daarnaast zijn er gedurende 11 dagen optredens in De Observant, KOSMIK, Sint Aegtenkapel, FLUOR en de Elleboogkerk.

Tot een aantal jaren terug was de kroegentocht op vrijdag een vast onderdeel van Amersfoort Jazz. De afgelopen jaren is deze, mede door corona, niet doorgegaan. Met steun van de Stichting Ondernemers Amersfoortse Binnenstad (SOAB) laat de horeca dit jaar de kroegentocht herrijzen. Alexander Beets, festivaldirecteur van Amersfoort Jazz, vertelt: “de kroegentocht was altijd een geliefd onderdeel van het festival. In de jaren ’80 en ’90 deden soms wel vijftig locaties mee. Bij al die cafés en restaurants hing het publiek met de benen buitenboord om te luisteren naar jazz blues, funk en aanverwante stijlen. Dat willen we dit jaar ook weer!”

Dit jaar doen er diverse locaties mee aan de kroegentocht die op vrijdag 12 augustus gehouden wordt. Een greep uit het aanbod. Bij Ristorante La Scala staat singer-songwriter Iris Fetter. Zij wordt geïnspireerd door artiesten als Lianne La Havas, Esperanza Spalding en Moonchild. Ze speelt een akoestische set gevuld met jazz en neo-soul. Ook bij Kafé van Zanten vinden we een singer-songwriter, Lotte Walda. Later op de avond speelt bij Van Zanten het duo The Black Ravens. De twee broers op de gitaar en contrabas zorgen samen met een heerlijk energieke drummer voor een avond die je helemaal naar de swingende jaren ’50/’60. Bij Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys brengt het Amersfoortse trio The Blue Suspenders ‘Hot Club de France’ in de stijl van de legendarische Django Rheinhardt en Stephanie Grappelli met de typische bezetting van viool, gitaar en contrabas.

In de Langestraat hebben Nul33 en In Den Grooten Slock de handen ineen geslagen en wisselen elkaar af. Wat bij ‘de slok’ staat is nog een verrassing, maar Nul33 biedt latin jazz onder leiding van George Pelupessy en daarna neemt DJ TDK het over met de fijnste deuntjes. Op de Hof treffen we ook nog het Amersfoortse duo Erik & Ramon bij Café Lobbes en bij Grand Café Halewijn Trio Bakelied, drie mannen met een voorliefde voor Nederlandstalige liedjes. Bluesliefhebbers moeten bij Onder de Linden op de Groenmarkt zijn. Fire House Mama brengt diverse blues, roots, rock en bluesrockstijlen en schuwt funky- en soulinvloeden ook niet. Ook de ondernemers op het Lieve Vrouwekerkhof komen met een programma nadat de muziek op het podium buiten is gestopt. Zo speelt bij Stadscafé Amersfoort de Thuiswedstrijd. Deze band bestaat, niet verrassend, uit Amersfoortse gerenommeerde artiesten als bassist Xander Buvelot en gitarist Frank Stukker.

Vele andere locaties zijn nog op zoek naar de juiste artiesten. Zij maken hun programmering de komende periode bekend. Café Miles brengt echter een wel heel bijzonder programma. In samenwerking met het Amersfoort World Jazz Festival biedt deze locatie aanstormende internationale talenten een podium onder de naam Miles Late Night Sessions.

Een overzicht van alle optredens vindt je hier.