Amersfoort World Jazz Festival

Meet the Amersfoort World Jazz team. Jurriaan de Kok is contrabassist (Sunrise, Alexandra Alden) componist, maar is ook verantwoordelijk voor de hospitality tijdens het Amersfoort World Jazz Festival en  voor het World Jazz Network.

Hoe neem je je ervaringen als muzikant mee naar de organiserende kant?

Omdat je zelf muzikant bent, weet je wat fijn is als je ergens een concert speelt. Bijvoorbeeld, dat je weet wat voor backline er is, dat er een parkeerplek is, dat je wat kunt eten en dat je gastvrij wordt onthaald. Zodat je alleen bezig hoeft te zijn met het concert zelf. Dat is wat ik als een ‘’Musicians Paradise ‘’ zie. 

Jurriaan, je hebt als muzikant al op veel festivals gespeeld, wat onderscheidt Amersfoort World Jazz Festivals van andere festivals?

Je merkt dat het wordt georganiseerd door een gepassioneerde groep musici, die artiesten de creatieve vrijheid geven om het beste uit het concert te halen. Alle genres komen langs, van traditionele bop tot scandinavische sferische muziek, dat maakt het juist zo mooi.

Hoe neem je de ervaringen mee van de organiserende kant naar het artiest zijn?

Het is fijn om te snappen wat een organisator belangrijk vindt bij het boeken van artiesten. Zoals het hebben van goede foto’s, een bio, riders etc. Dit zorgt ervoor dat ik nog meer respect heb gekregen voor de organisaties van de plekken waar ik als muzikant speel.

Wat is nou eigenlijk het World Jazz Network? En wat doe je daar allemaal voor?

Het World Jazz Network is een unieke samenwerking tussen unieke festivals om de mobiliteit van internationaal jazztalent te verbreden. Dit doen wij door het organiseren van het Sena Performers International Laureate Festival, hier krijgen veertien festivals de kans om een Endorsed Exceptional Talent te presenteren. En organiseren we voor musici, organisaties en professionels een conferentie om te praten over actuele uitdagingen. Mede door het World Jazz Network hebben we internationale uitwisselingen kunnen doen met Thailand, Zuid Afrika, India, Hongarije, Letland, Italie, Spanje en ga zo maar door. Dit doen we niet om als organisatie er beter van te worden, maar om juist jonge musici een kans te geven in het buitenland. Namens het World Jazz Network ben ik de contactpersoon tussen alle partners en musici. Dit is heel breed, van het opvragen van foto’s en bio’s tot het ophalen van de musici op schiphol.

Welke plaat zou je iedereen aanraden?

Red Garland’s Piano van het Red Garland trio.