Amersfoort World Jazz Festival

Hollandse meesters: Rein de Graaff
Amersfoort World Jazz brengt de oude helden uit de Nederlandse jazz over het voetlicht.
Daaronder pianist Rein de Graaff, die dit jaar 80 jaar wordt en in zijn luisterrijke loopbaan een warm bedje spreidde voor talloze internationale jazzhelden, waaronder Dexter Gordon en Johnny Griffin. De Graaff (in de jaren 80 onderscheiden met de Boy Edgar en de Bird Award) zet een punt achter de in 2020 begonnen afscheidstournee.

Hollandse meesters: Eric Ineke – Tribute to Frans Elsen
De 75-jarige drummer Eric Ineke speelt met zijn nieuwe formatie The Frans Elsen Factor, met onder meer pianist Juraj Stanik, trompettist Rik Mol, gitarist Martijn van Iterson en saxofonist Maarten Hogenhuis. Het project (geïnitieerd door het Nederlands Jazz Archief), is gebaseerd op authentieke opnamen en originele arrangementen van de oude pianomeester, die zich in 1970 tot verbazing van velen op het pad van de fusion begaf.

Hollandse meesters: Han Bennink / 50 jaar BIM / et al
De 80-jarige Han Bennink (in 1967 winnaar van de Wessel Ilcken Prijs), is nog steeds de markantste persoon in de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Tijdens Amersfoort World Jazz kruist hij de degens met exponenten van de Next Generation. In het kader van het 50-jarig jubileum van BIM viert Amersfoort World Jazz dit feestje mee. Elders op het festival ontvangt dirigent/arrangeur Henk Meutgeert de Amer Award.