Amersfoort World Jazz Festival

Fleurine is naast zangeres, componist en tekstdichter ook voorzitter van de BiMpro, de vakbond voor jazzmusici in Nederland. In 2021 vierde de BIM tijdens het Amersfoort World Jazz Festival hun lustrum vorig jaar boden we een podium voor Women in Jazz.

Waarom is/was die Women in Jazz zo belangrijk? Kun je hier iets over vertellen en de samenwerking met Amersfoort Jazz?

Het is ongelofelijk te zien hoe klein het aandeel vrouwelijke musici in Jazz is. Als je je ogen dicht doet en je aan een klassiek orkest denkt zie je overal vrouwen op het podium maar als je aan een jazzorkest denkt of een Big Band – waar staan ze dan? Meestal voor de band achter de microfoon en dan is het er ééntje. Heel af en toe staat er ergens een verloren trompettiste of saxofoniste tussen. Maar dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat op de negen conservatoria die jazz onderwijzen in Nederland er maar drie vrouwen zijn die hoofdvak lesgeven op een instrument. Voor de rest zitten vrouwen alleen in de zangsectie. En zolang dit beeld zo blijft is iedereen eraan gewend en blijft het in stand. Dus moeten we actiever vrouwen laten zien in Jazzmuziek zodat jonge meisjes denken: hey dit kan of wil ik ook! Van alle jazzmusici wereldwijd maken vrouwen nog slechts 20% uit. Terwijl de populatie 50/50 man vrouw is- we moeten Jazz dus inclusiever maken! Het zou leuk zijn als het vanzelf ging maar dat is helaas niet zo. Dus heel fijn dat Amersfoort Jazz als eerste Festival in NL een speciale NL women in Jazz podium maakte – volgend jaar hopelijk ook een prominente plek voor initiatief

Kun je iets vertellen over jullie onderzoek?

De BIMpro hebben na aanleiding van de bedroevende cijfers anno 2023 een quotum ingesteld: festivals en podia moeten minimaal 20% vrouwen boeken- en als het vrouwelijk aandeel groeit gaat het quotum omhoog. Het uiteindelijke doel is 50/50 maar er zijn nog geen 50 % vrouwen die we kunnen boeken- er zijn wel 80% mannen. Dus het quotum pakt niemand werk af maar zet wel de schijnwerpers op een transitie richting gelijkheid . 50/50 is  helaas nog toekomstmuziek . Ons onderzoek is erop gericht te controleren of de podia en festivals zich ook aan dit quotum houden. Amersfoort World Jazz haalde het afgelopen zomer met vlag en wimpel.

Is er nog een vervolg opgekomen? Staan er meerdere concerten op de agenda?

Jazeker! We hebben op 8 Maart a.s in navolging van de First NL Women in Jazz Night vorig jaar in het Bimhuis nu een prachtig event in Tivoli Vredenburg op 8 maart internationale vrouwendag :

Transition to Equality! Op Horn of Plenty speelt de BIM Women in Jazz (in navolging van het Amersfoort World Jazz Festival).

https://bimpro.nl