Amersfoort World Jazz Festival

Amersfoort World Jazz Festival beleeft succesvolle covidproof editie

Van 5 tot 15 augustus stond Amersfoort in het teken van de 43e editie van het Amersfoort World Jazz Festival. Ruim 2000 bezoekers genoten van concerten in De Observant en Kosmik, maar ook, traditiegetrouw, op het Lieve Vrouwekerkhof. Wouter Hamel en Gianna Tam trapten het geheel uitverkochte festival af op 5 augustus, waarna onder meer Hans en Candy Dulfer, Beets Meutgeert Jazz Orchestra, Jazz Orchestra of the Concertgebouw ft. Sabrina Starke en International Artist in Residence Sylwester Ostrowski (PL) op de planken stonden.

De geldende coronamaatregelen speelden de afgelopen tijd veel festivals parten. Toch is het de organisatie van Amersfoort World Jazz Festival gelukt om op een veilige manier bijna 50 concerten te realiseren. Geplaceerd en op veilige afstand beleefden muziekliefhebbers elf dagen lang het festivalgevoel.

Dutch Jazz Release Stages

Amersfoort World Jazz Festival stelt graag de muzikant centraal. Muzikanten, die in de afgelopen anderhalf jaar nauwelijks de kans kregen om nieuw materiaal te presenteren terwijl ze des te meer tijd hadden om het te schrijven. Zonde, dus presenteerden Sena Performers en Amersfoort Jazz samen het grootste albumrelease-feestje van het jaar in Kosmik en De Observant. “We geloven in het faciliteren van musician’s paradise,” aldus directeur Alexander Beets. “Nederlands talent een podium bieden hoort daar natuurlijk bij.” Het programma was breed; van Room Eleven-zangeres Janne Schra tot de melodieuze swing van Round Midnight Orchestra. Ook de avantgardist Teis Semey was erbij: “Wat te gek om weer echt live te mogen optreden. We voelden ons zo welkom dat nieuwe muziek presenteren zowel voor het publiek als voor ons echt een cadeau was.”

Lieve Vrouwekerkhof 

Geen Amersfoort World Jazz Festival zonder muziek op het Lieve Vrouwekerkhof! Tussen 12 en 15 augustus stond onder meer living legend Hans Dulfer met dochter Candy op het podium en oefende het publiek een stoelendans met concerten van Ntjam Rosie en KUENTA. Centraal stond dit jaar de Poolse saxofonist Sylwester Ostrowski, die als International Artist in Residence features speelde met Jazz Orchestra of the Concertgebouw ft. Sabrina Starke, Liquid Spirits en Tribute to Jazz at the Philharmonic. Op zondag gaf hij samen met festivaldirecteur Alexander Beets een vlammend concert in De Observant. “We bouwen aan langdurige relaties tussen Szczecin en Amersfoort als ultieme jazzsteden. Ik had me geen betere aftrap kunnen wensen,” aldus Ostrowski.

 Online in oktober

Dit najaar presenteert de organisatie een hybride editie, waarbij de internationale partners die door coronaregelgeving in augustus niet aanwezig konden zijn toch nog een plekje in de programmering krijgen. Nieuws hierover volgt binnenkort.