Rabobank Amersfoort Jazz festival 2020 | online in november

Het jaarlijkse Rabobank Amersfoort Jazz festival (dat in mei geen doorgang kan vinden vanwege de coronacrisis), vindt alsnog plaats op 20 t/m 22 november van dit jaar. Met trots en vol vertrouwen presenteert de organisatie een gevarieerd programma van 19 Nederlandse World Jazz concerten, verdeeld over drie dagen in Theater de Lieve Vrouw en de Observant. De concerten zijn via live streaming online te volgen. Vanaf drie podia met meerdere concerten per avond en een vierde stream ‘Amersfoort Jazz Café’, waar professionele presentatoren het gesprek aangaan met de artiesten en betrokkenen, heeft de online bezoeker een keur aan mogelijkheden om het festival van dichtbij te beleven.

Signaal
Festivaldirecteur Alexander Beets noemt de online editie een goed alternatief. “Rabobank Amersfoort Jazz is primair ‘a musician’s paradise’, waarin de artiest en de muziek centraal staan. Toen duidelijk werd dat het festival In mei niet door kon gaan, hebben we alles op alles gezet om de musici toch een podium te bieden om hun publiek te bereiken. Wij denken dat zo’n signaal heel belangrijk is in een tijd waarin voor musici bijna alle concertmogelijkheden als sneeuw voor de zon verdwijnen.” Het festival in mei zou musici en professionals ontvangen uit meer dan 25 landen. De online editie in november wordt door deze partners doorgezet en gepromoot naar hun achterban. “Een enorm bereik”, aldus Beets. “Onze artiesten kunnen zich in de kijker spelen bij het internationale netwerk van Amersfoort Jazz. Er zijn ook al festivals die hebben toegezegd een of meerdere acts van het online festival te contracteren voor hun eigen festival.”

Blij
Ook Denise Notenboom, directievoorzitter van de hoofdsponsor en naamdrager Rabobank Amersfoort Eemland is blij met deze alternatieve online editie. “Zoals Alexander aangeeft is het festival van oudsher een prachtig podium voor musici, maar zeker ook een genot voor jazzliefhebbers en een verrijking voor Amersfoort en omgeving. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en genieten van de muziek. En omdat we nu eenmaal te maken hebben met een nieuwe werkelijkheid, ben ik blij dat we dit festival op een andere wijze mogelijk kunnen maken. Vanuit onze bank hebben we bij eerdere edities livestreaming aangeboden en dit werd positief ontvangen. Zo konden mensen die niet bij het festival aanwezig konden zijn, genieten van de muziek.”

Publiek
Al naar gelang de coronamaatregelen in november het toestaan, wordt een gelimiteerd aantal bezoekers in de zalen toegelaten. De 42e editie is ook de eerste waarbij bezoekers een kaartje moeten kopen voor een avond. Dit is gedaan om de bezoekersstroom goed te kunnen managen. De volledige opbrengst van de kaartverkoop komt via vouchers ten goede aan de getroffen horeca in Amersfoort. Geïnteresseerden kunnen zich hier opgeven.