Meedoen of ademloos luisteren

‘Concerten voor kinderen van 1 tot 92’ vermeldt de folder van SoWhat Kinderconcerten. Tijdens het weekeinde van Rabobank Amersfoort Jazz is de zondagochtend in de Observant helemaal gereserveerd voor kinderen. Natuurlijk mogen ouders, grootouders, de oppas, tantes en ooms mee, maar dan wel op de achterste rijen.  Tijdens het concert in de Schutterzaal van de Observant (aanvang 10.30 uur) nemen de vier muzikanten van SoWhat de kinderen mee in een wereld van mysterieuze, mooie, zingende, stomende, stille en verhalende klanken.

Zondag jazz voor kinderen in de Observant

Geïnspireerd op de muziek van onder meer Miles Davis, Wayne Shorter en Claude Debussy kunnen kinderen een uur lang meedoen door te klappen, dansen, spelen en zingen, of gewoon door ademloos te luisteren. Het concert van Cyrille van Poucke (trompet), Matthias Konrad (trombone), Mariël van den Bos (dwarsfluit) en Erik Winkelmann (contrabas) heeft als titel ‘Snip, ritsel & plop’.

De muziektheatervoorstelling ‘Vreemde Eenden’ van Jazz voor Kinderen (aanvang 11.45 uur) vertelt het muzikale verhaal van een kleine jongen die vermoedt dat zijn vader een piraat is. Volgens pianist Thomas Schuurmans zit het verschil met een volwassen jazzconcert vooral in het kleinere aantal solo’s en de duidelijke structuur van dit optreden. “We proberen het concert niet te kinderlijk te maken. We willen ook dat kinderen kunnen ervaren wat jazz is.”

Jazz voor Kinderen bestaat uit zes musici, waarvan er inmiddels vijf vader zijn geworden. Net als SoWhat zijn de musici van Jazz voor Kinderen gemotiveerd geraakt vanwege enerzijds hun passie voor jazz, maar anderzijds vooral vanwege het gebrek aan goede kinderliedjes. Liedjes die ook voor volwassenen leuk zijn. Jazz voor Kinderen wordt gevormd door Bram Ellens (zang, altsax), Menno Manschot (zang, tenorsax), Philip Ross (gitaar), Thomas Schuurmans (toetsen), Bart Hengeveld (zang, contrabas) en Leander Wunschmann (drums). Het zestal speelt inmiddels al 17 jaar in deze bezetting, waardoor een heel eigen sound is gecreëerd met een aardig arsenaal aan zelfgeschreven muziek.

Volgens Bart Hengeveld gaat de theatervoorstelling Vreemde Eenden over de kleine jongen Luca. “Zijn vader is zakenman en moet op reis. Maar Luca denkt dat zijn vader piraat is. Als zijn moeder hem ´s avonds voorleest kan hij lekker wegdromen en stappen ze samen in een grote luchtballon.” De regie van de voorstelling is van Julia Berendse, teksten en compositie zijn van Bart Hengeveld. Van de voorstelling Vreemde Eenden is ook een boek uitgebracht, geïllustreerd door Fleur van der Weel. Het kinderboek is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, een Zilveren Griffel en een Vlag & Wimpel.

www.amersfoortjazz.nl –  www.toeters-bellen.nl

Lezersactie De Stad Amersfoort
MAAK KANS OP GRATIS TOEGANGSKAARTJES
Als lezer van De Stad Amersfoort maakt u kans op GRATIS toegangskaartjes voor een van de kinderconcerten zondag 11 juni in de Observant. Stuur uiterlijk donderdag 8 juni een e-mail met uw naam en de naam van uw kind naar marketing@BDU.nl Winnaars krijgen persoonlijk bericht.