Louis van Dijk overleden

Vandaag, zondag 12 april, overleed jazzpianist Louis van Dijk. Van Dijk werd in 1941 als Arnold Ludwig van Dijk geboren in Amsterdam. Hij studeerde in 1964 cum laude af in de richting klassieke piano aan het conservatorium van Amsterdam, maar toen had hij zijn hart al verpand aan de jazz. Vroeg in de jaren zestig won hij de eerste prijs bij het Loosdrechts Jazz festival. Met zijn trio nam hij tientallen platen op, waarvoor hij negentien gouden en drie platina platen ontving en vier Edisons. Hij werkte samen met onder meer Daniël Wayenberg, Rogier van Otterloo, Toots Thielemans, Pim Jacobs, Chris Hinze, Ann Burton,Wim Overgaauw, John Engels, Cor Bakker en Dick Bakker. Ook was hij jarenlang de vaste pianist van Ramses Shaffy. In 2000 werd hij geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 2006 ontving hij een Gouden Harp.

Louis van Dijk speelde regelmatig in Amersfoort, zoals in Café ‘Uncle Albert’ aan de Krommestraat in 1972 (foto: Peter Putters). Hij speelde voor het laatst op het festival Amersfoort Jazz in 2005, als speciale gast bij Joke Bruijs en Frits Landesbergen. Festivaldirecteur Alexander Beets blikt terug: “In Huize Beets kregen wij de muziek van Louis van Dijk met de paplepel ingegoten. Ik draaide zijn plaat Pavane (1969) helemaal grijs en speelde mee met Windmills of your Mind. Louis van Dijk is heel belangrijk geweest voor de Nederlandse jazz, maar ook voor onze persoonlijke ontwikkeling. Mijn ouders haalden hem met steun van de lokale Mercedes-dealer naar Groenlo voor een optreden met de Beets Brothers. Dat was in 1988. Er werden twee vleugels geregeld: één voor Peter en één voor Louis. Het was een onvergetelijke ervaring.”

Het contact met de meesterpianist is altijd goed gebleven. Broer Peter is een paar keer bij hem langs geweest voor een masterclass. Hij noemt Louis van Dijk een van de weinige echte jazzgroten die Nederland heeft voortgebracht. Zelf trad hij op met Louis van Dijk en Cor Bakker als The Piano Kings. “Hij is een geweldige pianist, die ik altijd heb bewonderd. Ik heb het elke avond meegemaakt hoe hij zijn best deed, nederig ten opzichte van het publiek, met die majestueuze klank, trouw aan zichzelf en aan de Lieve Heer.” Peter speelde ook nog met Louis van Dijk op zijn afscheidsconcert in 2018 tijdens de uitverkochte Classic Jazznight op het Loosdrechts Jazzfestival (zie video). Op verzoek van Van Dijk nam Peter de avontuurlijke artiesten die avond Han Bennink, Anton Goudsmit en Ernst Glerum mee.

Geniet van Louis van Dijk met John Engels en Jacques Schols in VrijeGeluiden 2015

Geniet van de minidocu Chez Louis en het concert in Chateau Duras