JONGE HONDEN – FESTIVAL VAN DE TOEKOMST

JONGE HONDEN

Amersfoort Jazz, festival van de toekomst

Amersfoort Jazz breekt jaarlijks een lans voor jong talent en zo ook in 2018. Het heeft Jonge Honden als een van de hoofdlijnen in de programmering opgenomen. Amersfoort Jazz biedt zodoende de aanstormende generatie World Jazz-artiesten, een prachtig podium om zich te presenteren aan een breed festivalpubliek, maar ook aan een netwerk van internationale festivalprogrammeurs dat het festival jaarlijks bezoekt. Amersfoort Jazz zet aldus de poort naar de toekomst vol goede moed en overtuigd wijd open.

Één van de opvallendste Jonge Honden is wel de dirigente van de Metropole Orkest Big Band, de gelauwerde Japanse Miho Hazama uit New York. In het toonaangevende magazine DownBeat werd zij al opgenomen in de lijst ‘25 for the Future’. Ook Focusland België levert enkele supertalenten aan Amersfoort Jazz. Uit de ‘New Wave of Belgian Jazz’ komen de bekroonde Lander Gyselinck en Bram de Looze, die samen met Anneleen Boehme het LABtrio vormen, Hendrik Lasur en Casper van de Velde, die samen het impressionistische SCHNTZL bemannen en De Beren Gieren, de meest avontuurlijke band van de Benelux, bestaande uit Lieven Van Pée, Simon Segers en de in Brussel opgegroeide Nederlandse pianist Fulco Ottervanger, componist/pianist Walter Hus zoekt het echt in de jeugd: brengt de vriendenkring van zijn zoon Jacob Hus(*2002) op het podium in Hus & The Next Generation.

Namens het Sena Performers International Jazz Laureate Festival komt een aantal jonge artiesten tijdens Amersfoort Jazz over het voetlicht.  Virtuoze avonturiers, die aan de vooravond staan van een grote doorbraak en nadrukkelijk op de poort kloppen van de internationale muziekwereld. Uit Spanje komen de laureaten Daahoud Salim en Irene Reig. In de groep van Daahoud Salim speelt drumster Sun Mi Hong, die in april de Dutch Jazz Competition won.In The Bop Collective van Irene Reig (Dutch Jazz Competition Publieksprijs) speelt pianist Xavi Torres, die ook al grossiert in onderscheidingen. Ook de andere laureaten zijn bijzondere, aanstormende talenten. Darren English, Ntando Ngcapu, Thandi Ntuli uit Zuid-Afrika,Eakpiya Sanpond (THA) ,James Macaulay (AUS), Nikolay Moiseenko (RUS), Jazzamboka (CAN), Dock In Absolute (LUX), Laura Perrudin (FRA), Ivan Mazuze (NOR) en het Nederlandse Kika Sprangers Large Ensemble.

Nederland brengt anno 2018 veel behendig jazztalent voort. Young VIPs Kika Sprangers Quintet en Sebastiaan van Bavel Trio met o.a. zangeres Vera Naus. Andere vocalisten tijdens Amersfoort Jazz zijn de jonge crooner Thom Hoorweg, de lyrische ECM- geïnspireerde Sanne Rambags, de Afrikaanse Groninger Adedeji (de ontdekking van Amersfoort Jazz 2017) en de Afrikaanse Belg Bai Kamara Jr die zingt bij de karakteristieke Koppelpoort. World Jazz-vuurwerk tijdens Amersfoort Jazz wordt verder verwacht van de Jonge Honden Hind Hakki XXL en Bombay Connection Orchestra met zangeres Madhu Lalbahadoersing, de oogappel van de legendarische Pandit Hariprasad Chaurasia. Daarnaast zijn talloze cum laude jazz-instrumentalisten te beluisteren in uiteenlopende bezettingen, waaronder Donald Simoen, Gideon Tazelaar, Ellister van der Molen, Pepijn Tusveld, Dries Bijlsma Jr, Koen Smits en Robert Koemans. Kika Sprangers en Sun Mi Hong zien we wederom opduiken, nu samen in een ‘vrouwenband’ Bitches Brewery. Van de Nederlandse conservatoria komen ensembles en orkesten als Coal Harbour (Codarts Rotterdam), Peter Beets-Henk Meutgeert New Jazz Orchestra (Amsterdams Conservatorium) en TheRoyal Funk Family (Koninklijk Conservatorium Den Haag). De Amersfoortse Flexband (Scholen in de Kunst) speelt met Artist in Residence Eric Vloeimans.

Ook aan de jongsten wordt tijdens Amersfoort Jazz gedacht. Kinderen kunnen op zondagmiddag terecht in de Observant voor speciale voorstellingen, workshops en een open podium onder begeleiding.