Focus on World Jazz from Israel

Elk jaar brengt het festival Amersfoort Jazz een bijzondere selectie World Jazz artiesten uit een bepaald land onder de aandacht. In de afgelopen Jaren was de focus gericht op World Jazz uit Thailand, Zuid Afrika, Spanje en België. In 2019 presenteert Amersfoort Jazz Focus on World Jazz from Israel.

De Israëlische jazz kende een internationale doorbraak in de jaren 90, toen voortrekkers als Avishai Cohen, Omer Avital en Yaron Herman de oversteek maakten naar New York en daarna terugkeerden naar Jeruzalem en hun opgedane kennis en ervaringen deelden met de opkomende jonge generatie. Deze nieuwe lichting van talentvolle musici, combineren – geïnspireerd door hun baanbrekende meesters-, jazz met traditionele muziek uit de Levant en het Nabije Oosten, ook met elementen uit Noord Afrikaanse en Oost Europese tradities, in een kenmerkende en geavanceerde ‘Israeli Sound’.

Hoogtepunt van de Focus on World Jazz from Israel tijdens Amersfoort Jazz 2019 is de speciale Focus Night in theater De Lieve Vrouw op zaterdag 25 mei, met concerten door enkele bijzondere en spraakmakende World Jazz artiesten uit Israel: de jonge pianist Gadi Lehavi wordt door Chick Corea beschouwd als een genie. Ondanks zijn jonge leeftijd deelde hij reeds het podium met artiesten als Avishai Cohen, Ravi Coltrane, Bobby McFerrin, Pat Metheny en Eddy Gomez. Hij speelt in de Sint Aegtenkapel op vrijdag 24 mei en ook met het grenzeloze duo SUBTEXT van gitarist Yoav Eshed op zaterdag 25 mei (theater De Lieve Vrouw). Tijdens deze Focus Night spelen nog twee acts van de buitencatagorie: ten eerste het kwintet van de weergaloze saxofonist Amit Friedman en ten tweede het extravagante trio SHALOSH met een hoofdrol voor de vrijzinnige vocaliste Tula ben Ari, die tegenwoordig de wereld bereist als lid van het internationale project ‘Playing for Change’.

Bovengenoemde artiesten spelen tijdens festival Amersfoort Jazz 2019 ook op andere podia, en tezamen in een dynamische en avontuurlijke setting, tijdens de Grande Finale op het Lieve Vrouwekerkhof, dat met stoelen is omgetoverd in een ‘open air theatre square’. In de Mannenzaal speelt SHALOSH ft. Tula ben Ari (vrijdag, 24 mei). De begaafde pianiste Nuphar Fey speelt met haar zus Telalit (cello/vocals) in de Sint Aegtenkapel op zaterdag en in de Mannenzaal op zondag. De in Amsterdam gevestigde gitarist Eran Har Even speelt met jazz singer-songwriter Claire Parsons (LUX/GBR) in de Sint Rochuskapel op zaterdag (tijdens de Amersfoort Jazz Heritage Walks), en op zondag in theater De Lieve Vrouw (tijdens het Sena Performers International Jazz Laureate Festival).