Amersfoortse big bands en musici tijdens jazzweekeinde

Tijdens het weekeinde van Rabobank Amersfoort Jazz (8-11 juni) verwelkomt het festival artiesten uit meer dan twintig landen, maar is er ook sprake van een stevige Amersfoortse component. Zo zijn optredens ingepland van de Amersfoortse big bands On The Move, Later Als Je Big Band en de Blue Basement Big Band*). Verder kunnen we luisteren naar Peter Rip met High Five, de Maarten Russchen Band en pianist Thijs Borsten. Jazzauteur en bassist Jeroen de Valk staat met zijn trio in het Mondriaanhuis voor een hommage aan de schilder van abstracte kunst.

Volgens Jeroen de Valk was jazzmuziek de tweede grote hartstocht van Piet Mondriaan. “Mondriaan had een feilloos gevoel voor kwaliteit”, zegt De Valk. “Hij luisterde bijna onafgebroken naar jazz, zijn platenspeler draaide overuren. Uit brieven en 78-toeren platen uit zijn nalatenschap blijkt dat hij vooral een fan was van Bix Biederbecke (1903-1931, red.). Van deze Amerikaanse kornettist is bekend dat hij ongelofelijk zuiver speelde en bijzonder goed kon improviseren.”  Het trio, met trompettist Edu Ninck Blok en gitarist Hans Knapp, verzorgt drie optredens in het Mondriaanhuis. “We spelen een vervolgverhaal”, zegt De Valk. “Van de jazz die Mondriaan heeft beluisterd, tot de jazz die hij zou draaien als hij nu nog had geleefd, tijdens het laatste en derde concert.”

Eerder die zaterdag speelt op de Hof de Amersfoortse big band ‘Later Als Je Big Band’. Saxofonist Gerbrand Gersen: “Jazz zit uiteraard in ons repertoire, maar we spelen vooral ook hippere, swingende nummers, van bijvoorbeeld Waylon. En niemand minder dan Thijs van Otterloo heeft voor ons een drietal swingende arrangementen van Stevie Wonder geschreven.” De Blue Basement Big Band heeft de kersverse Amersfoortse stadsdichter Eva Vleeskruyer uitgenodigd om met zanger Dési Gunther een aantal nummers van Robbie Williams te vertolken. Volgens pianist Paul Fraanje was het voor Eva even wennen om voor zo’n grote bezetting te staan. “Maar met ‘mister soul’ Dési Gunther aan haar zijde komt dat helemaal goed,” zegt Fraanje. “Weet je trouwens dat Thijs Borsten ons een aantal jaren heeft gedirigeerd?”

Het is pianist Thijs Borsten die op zondagmiddag ‘de uitdaging’ aangaat met een vijftal buitenlandse gasten van het festival. De gitaristen Adedeji Adetayo, Nono Garcia, Paul Jarret en Vuma Levin hebben van hem inmiddels wat ´huiswerk´ ontvangen. Thijs Borsten: “Ik heb enkele arrangementen gemaakt, deels geïnspireerd op stukken van Bill Evans.” Hoewel repeteren voor dit internationale kwintet is beperkt tot één ochtendsessie, ligt Borsten er niet wakker van. “Ik ben uiteraard wel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen. Maar ik zal een informele sfeer creëren. Iedereen moet zich op zijn gemak voelen!”

*) In Nijkerk NU van woensdag 7 juni een artikel van Ton Koetsier over de Blue Basement Big Band.

 

 

 

 

 

foto: De Spaanse gitarist Nono Garcia speelt op zondag 11 juni met pianist Thijs Borsten in Theater De Lieve Vrouw (foto:  Noah Shaye)