Amersfoort Jazz presenteert: Living Legends

Als elk jaar presenteert Amersfoort Jazz in 2019 weer enkele spraakmakende Living Legends, artiesten die aan de wieg stonden van de jazz in Nederland en op bijzondere wijze bijdroegen aan de ontwikkeling van de geïmproviseerde muziek.

De legendarische flugelhornist/trompettist Ack van Rooyen (*193o). deelde het podium met Miles Davis (Montreux festival), Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke, Nils Henning Ørsted Petersen en het Metropole Orkest. Dat zegt eigenlijk alles. Sinds enkele jaren is hij weer helemaal terug aan het front met zijn eigen quintet, maar ook als gastsolist bij andere formaties. Tijdens Amersfoort Jazz 2019 speelt hij in duo met pianist Juraj Stanik in de historische locatie Sint Aegtenkapel, op zondag 26 mei.

De andere Living Legend tijdens Amersfoort Jazz 2019 is altsaxofonist Tony Vos (*1931). Zijn eerste successen vierde hij in 1953 met het Jazz at The Kurhaus Ensemble, dat werd opgenomen door Paul Acket met een magnetofoon en als 25cm-lp bij het label Omega werd uitgegeven: de eerste jazz elpee van Nederland. Vos won verschillende prijzen, zoals de AVRO Jazz Competition in 1953-1954 en vestigde definitief zijn naam als pionier van de moderne jazz in Nederland met het succesvolle Phonogram-project ’Jazz behind the Dikes’ (1955-1957), een initiatief van Michiel de Ruyter. Tony Vos speelde met Rob Madna, Wessel Ilcken, Rita Reys, Herman Schoonderwalt, Piet Noordijk, Frans Elsen, Nedly Elstak, Ruud Pronk, de broers Ack en Jerry van Rooyen en de broers Ruud en Pim Jacobs. In de jaren 60 speelde Vos met Jan Huydts, John Engels,Greetje Kauffeld, Han Bennink, Rob van den Broek en Misha Mengelberg. Na ’69 was Vos voornamelijk actief als radiomaker, arrangeur, producer (o.a. van Boudewijn de Groot, Cuby & the Blizzards, Ekseption). Als zanger had hij zelf een grote hit met ‘Een Zwoele Zotte Zomer’. In 1990 werd Tony Vos eerste altist van de Amersfoortse big band On The Move, waarvan hij in 2006 afscheid nam met hommage-cd opgenomen in de MOC Studio te Hilversum. Datzelfde jaar ontving hij de Amer Award tijdens Festival de Muzen. Tijdens Amersfoort Jazz is hij een van de speciale gasten bij big band On The Move op zaterdag 25 mei, De Hof.

 

 

 

 

Living Legends Ack van Rooijen (foto Hans Kumpf) en Tony Vos (foto Hans Speekenbrink)