Amersfoort Jazz honors Dexter Gordon

Donderdag 23 mei festival wordt de 41ste editie van festival Rabobank Amersfoort Jazz geopend met een bijzondere, gevarieerde concertavond in theater De Lieve Vrouw. De spits van de avond wordt afgebeten door Chicuelo & Mezquida, internationaal gerenommeerde maestro’s van de flamenco jazz. Het tweede deel van de avond staat in het teken van de legendarische saxofonist Dexter Gordon (1923-1990), met bijdragen van Eric Ineke’s JazzXPress ft. Sjoerd Dijkhuizen, International Artist in Residence Deborah Brown en schrijfster Maxine Gordon, weduwe van de legendarische saxofonist.

Tribute to Dexter
Het tweede deel van de avond staat in het teken van de legendarische saxofonist Dexter Gordon (1923-1990), die een televisie optreden deed in Amersfoort in de zestiger jaren (artikel en video). Historica Maxine Gordon, weduwe en manager van Gordon, lanceert en signeert haar boek ‘Sophisticated Giant: The life and legacy of Dexter Gordon’. De vooraanstaande Nederlandse jazzdrummer Eric Ineke, die zelf met Dexter Gordon het podium deelde, speelt ‘Tribute to Dexter’. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor tenorsaxofonisten Sjoerd Dijkhuizen en Gideon Tazelaar, een jong talent dat momenteel studeert in de VS. De Amerikaanse zangeres Deborah Brown, International Artist in Residence tijdens Amersfoort Jazz 2019, zal dit concert met enkele songs opluisteren.

Chicuelo & Mezquida
Marco Mezquida schitterde al eerder tijdens Amersfoort Jazz, als solist maar ook met Silvia Pérez Cruz (recensie). De aimabele meesterpianist die flamenco vermengt met klassieke muziek en jazz, beschouwt Amersfoort inmiddels als zijn tweede thuis. Dit jaar toert hij wereldwijd met Chicuelo, een virtuoze flamenco gitarist die zijn strepen in het genre verdiend heeft met de meest fameuze zangers en dansers. Het concert vindt plaats in het kader van Accents in World Jazz from the Balearic Islands & Catalonia, een project van Amersfoort Jazz i.s.m. Institute d’Estudis Ballearics (Mallorca) en Institute Ramon Llull (Barcelona).

De openingsavond van Amersfoort Jazz, is het enige concert waarvoor toegang wordt gevraagd. Tickets a €10,- zijn te verkrijgen via het ticketkantoor