Amersfoort Jazz | Artists in Lockdown: Kika Sprangers

De lockdown in verband met het coronavirus is een forse streep door de plannen en agenda’s van artiesten over de hele wereld. Amersfoort Jazz polst de stemming en situatie van enkele artiesten uit haar netwerk. Vandaag: Jasper van ’t Hof, pianist en boezemvriend van het festival. Vandaag: saxofoniste Kika Sprangers, graag geziene gast op het jaarlijkse festival Amersfoort Jazz en ook in 2020 geboekt met het nieuwe project Alto for Two (met Reig, Torres, Pol en Hong). Het festival is evenwel post-poned, oftewel uitgesteld.

“Zoals nagenoeg iedere artiest denk ik, ben ik ook flink ontregeld door de lockdown. Naast concerten die gecanceld zijn, is het ook gek om het repeteren, de voorbereidingen, het onderweg zijn, het sociale aspect van de muziekwereld in rook op te zien gaan. Nooit gedacht dat ik op deze manier thuis zou komen te zitten.”

“Wat ik onderneem. Niet veel. Ik studeer, luister veel muziek, lees boeken, geef nog wat skype-les en puzzel me rot. De eerste relaxte ochtendjes met een plaatje, goed ontbijt en een espresso zijn heerlijk, maar na een paar dagen vond ik het al mega-saai. Toch is het natuurlijk zwaar snel te relativeren aangezien de wereld in de fik staat en ik me besef dat gezond zijn in deze tijd een geluk is.”

“Ik zie het op een enkel moment na niet al te somber in. Het komt vast goed. Ik heb vertrouwen in de mensheid, de drang naar sociaal en fysiek contact die niet wegebt, en de kracht van kunst. Ik vrees wel voor de culturele sector, maar bijna alle sectoren zullen op dit moment onzekerheden kennen. We moeten ons verenigen en kijken hoe we hier met de minste schade uit kunnen komen.”

“Online jazz initiatieven vind ik super. Ik heb het genoegen gehad al aan een aantal te mogen deelnemen. Ze komen (nog) niet vanuit mezelf. Ik ben nog een beetje uit het veld geslagen en probeer eigen creativiteit even op z’n beloop te laten, die vast een zeker komt. Ik vind wel dat we voorzichtig moeten zijn in het gratis deelnemen of aanbieden van deze online concerten en livestreams. Wellicht wint de drang om te spelen het van de benodigde financiële middelen, maar het zou jammer zijn als dit de markt nog meer aantast. Hopelijk groeit het gevoel van het belang van kunst en cultuur voor onze maatschappij of überhaupt in het leven door deze crisis juist en kunnen we straks weer vlammen.”

“Ik prijs mezelf enorm gelukkig dat ik net voor de corona kick-in mijn releasetournee van mijn album met mijn Large Ensemble had afgerond. Dat was een reeks van ruim tien concerten die stuk voor stuk een waanzinnige ervaring waren. Ik word verdrietig als ik denk aan het niet kunnen spelen met deze groep maar het wordt vast extra bijzonder als het weer mag: grote ensembles, groot publiek, lekker dicht op elkaar. Komt het snel terug? Ik hoop het maar. Ik wens alle collega’s die nu een momentum zouden hebben met een nieuwe release heel veel sterkte en ik zou muziekliefhebbers willen oproepen om die platen te kopen! Nu!”

“Daarnaast ook voor de podia en festivals veel kracht toegewenst. Opdat we dit snel achter ons kunnen laten en kunnen genieten van live-muziek, live in één ruimte, met elkaar.”

Was getekend:

Kika.