Laden Evenementen

Lutherse Kerk (Amersfoortse Zwaan)

Langestraat 61
Amersfoort, Utrecht 3811 AC

www.amersfoortsezwaan.nl

De Lutherse Kerk, gevestigd aan de drukke Langestraat in het hart van Amersfoort, begon als een kleine 13e eeuwse gotische kapel. De eerste eigenaars was de ‘Broederschap van de Heilige Geest’, 14e eeuwse Amersfoortse lekenbroeders die handelden naar de Zeven Werken van Barmhartigheid en aan de armen ‘De Poth’ uitdeelden. Deze Pothbroeders verhuisden rond 1525 naar het Hofje De Poth bij de Sint Rochuskapel en na de Reformatie, in 1686, werd op instigatie van de Duitse baron de Petersen, heer van Asschat en Heiligenberg, de kapel door het gemeentebestuur toebedeeld aan de Lutherse Gemeente, vergezeld van een subsidie om het inmiddels bouwvallige gebouw op te knappen. Onder de houten kerkvloer zijn nog enkele zerken bewaard uit de periode dat in deze kerk mocht worden begraven. Het was een van de privileges die de stadsoverheid aan de “gemeente, toegedaan de Augsburgse confessie” had verleend.

In de 18de en 19de eeuw werd het Lutherse Kerkje in de Amersfoortse binnenstad verfraaid. Als geschenk uit het legaat Van Hamel ontving het een uniek orgel, gebouwd in 1766 door J.H.H. Bätz  (1709-1770), een van de meest toonaangevende orgelmakers in Nederland in de periode 1740-1770, de grondlegger van een belangrijk familiebedrijf dat tot 1902 heeft bestaan. Het is het oudste orgel van de stad Amersfoort. Van de pijpen en andere onderdelen dateert het grootste deel nog uit 1766; het oorspronkelijke karakter is hierdoor goed bewaard gebleven. Het orgel is in 2016 volledig gerestaureerd door orgelbouwer Flentrop uit Zaandam. In 1837 werd de huidige voorgevel ontworpen door stadsarchitect Ruitenberg en de huidige kansel werd in 1846 door timmerman Bottenburg geleverd. Op de kansel is een ‘cross of nails’ aangebracht, afkomstig uit de Coventry Cathedral (Engeland). De koperen kroon is een geschenk ter gelegenheid van het 250-jarig gebruik van de kerk (1936).

De Amersfoortse Zwaan maakt als Lutherse Kerk deel uit van de Protestantse Gemeente Amersfoort, maar profileert zich tegelijk als een open minded pioniersplek zonder eigen gemeente of parochie, een maatschappelijk betrokken gemeenplaats voor bezinning, waarbij ruimte is voor muziek, beeldende kunst en liturgische traditie. De Amersfoortse Zwaan organiseert elke zaterdagmiddag (16u) een bijeenkomst, uiteenlopend van een debat, lezing, concert of viering, gratis en voor iedereen toegankelijk.

Aankomende Evenementen

  • Er zijn geen resultaten gevonden.

Evenementen Lijst navigatie