Rabobank Amersfoort Jazz sinds 1979


De organisatie van het jazzfestival koestert de stad Amersfoort met haar prachtige historische binnenstad, de rijke geschiedenis en het prominent cultureel erfgoed, als ideaal podium voor een internationaal festival. Een dynamische ontmoetingsplaats van mondiale jazz én wereldmuziek.

Het festival is een 4-daags evenement dat jaarlijks en sinds 1979 wordt georganiseerd. De concerten vinden plaats op binnen- en buitenpodia in de historische binnenstad van Amersfoort. Bijzondere locaties zoals de Sint-Fransiscus-Xaveriuskerk, de St. Aegtenkapel, de Lutherse Kerk en de karakteristieke OLV-toren vormen een uniek decor.

Binnen de brede programmering van het festival komen alle denkbare vormen van jazz aan bod. Sinds 2012 is het Rabobank Amersfoort Jazzfestival gefuseerd met het Global Village Festival, waardoor de brede jazzprogrammering is verrijkt met een flink aandeel wereldmuziek. Gevestigde namen en jong talent treden (vaak ook samen) op. Elk jaar staat een internationaal aansprekende jazzmusicus centraal in het programma: de ‘artist in residence’. In 2017 is dit de Amerikaanse saxofonist Houston Person.

De Stichting Amersfoort Jazz
Amersfoort Jazz verzorgt de programmering en organisatie van het jaarlijkse Rabobank Amersfoort Jazzfestival in Amersfoort, tweewekelijkse jazzconcerten in Stadscafé De Observant en de coproductie van unieke voorstellingen op het gebied van jazz & wereldmuziek. Ook de co-programmering van het jaarlijkse jazzfestival in de tuinen van Paleis Soestdijk “Wine Art & Jazzfestival” en de productie en programmering van het Leusden Jazz Festival vallen onder verantwoordelijkheid van de stichting. De stichting zet zich -in samenwerking met Stichting JazzNL, FNJF, IJFAF en het World Music Forum- actief in voor de ontwikkeling van initiatieven en samenwerkingsverbanden op regionaal, nationaal en internationaal niveau.