Amersfoort Jazz Heritage


LUISTERRIJKE STADSWANDELINGEN
De Amersfoort Jazz Heritage Walks zijn luisterrijke wandelingen door de historische binnenstad van Amersfoort. Onder leiding van een bevlogen gids van het Stadsgilde Amersfoort, worden op Zaterdag 16 mei de deelnemers langs de vele bijzondere locaties gevoerd. De wandeling begint om 15.30 uur in de Observant en eindigt met een concertlezing over Miles Davis' filmmuziek 'Ascenseur pour l'échafaud' door trompettiste Ellister van der Molen. (aanvang 16.15 uur)
Tickets à €10,- zijn verkrijgbaar via ons ticketkantoor 

AMERSFOORT JAZZ HERITAGE
Rabobank Amersfoort Jazz koestert de binnenstad van Amersfoort als karakteristiek decor voor het festival. Behalve de sfeervolle marktpleinen heeft Amersfoort prachtige grachtensingels, stoere stadspoorten, een illustere kerktoren, de eigenaardige ‘Muurhuizen’ en talloze kloosters, kerken en kapellen. Bijzonder zijn de gerestaureerde Sint Aegtenkapel, Mannenzaal, Observant en Sint Joriskerk.  Behalve bijzondere architectuur en historie, beschikken deze gebouwen over prachtige akoestiek. Geen wonder dus dat Amersfoort Jazz de programmalijn van avontuurlijke luisterconcerten onderbrengt in deze unieke historische locaties in de binnenstad van Amersfoort. Langs deze weg wordt het culturele erfgoed van Amersfoort luisterrijk geïntegreerd in het festival Rabobank Amersfoort Jazz en andersom: de bijzondere locaties openen hun deuren voor verrassende muzikale programma’s op het gebied van World Jazz.

AMERSFOORT
Amersfoort is de tweede stad van de provincie  Utrecht, en volgens sommigen het geografische middelpunt van Nederland. Amersfoort is vernoemd naar een doorwaadbare plaats (een voorde) in de de rivier de Amer (Eem). Uitgaande van de archeologische vondsten van nederzettingen op de Utrechtse Heuvelrug,  de codex 'Ewa ad Amorem' (alias Lex Francorum Chamavorum) en het Karolingische document uit het jaar 777 AD, wordt geconcludeerd dat de regio in de donkere middeleeuwen (de periode tussen de Romeinen en de Franken) werd bewoond door de Merowingen en de Chamaven. Karel de Grote schonk de landen aan de Bisschop van Trajectum (Alberik), die onder Keulen zou komen te resideren. Amersfoort kreeg stadsrechten van de bisschop van Utrecht in 1259 AD. De stad is sinds haar stichting in de middeleeuwen intrinsiek verbonden geweest aan de kerkelijke beschaving, waarvan vele markante gebouwen getuigen.

AMERSFOORT JAZZ HERITAGE tickets

AMERSFOORT JAZZ HERITAGE WALKS


• 14:30
Verzamelen bij de Observant
koffie/thee

• 14:45
Stadswandeling

• 16:00  (16:15)
Aankomst bij de Observant

• 16:15 -17:30
Concertlezing Miles Davis'
'Ascenseur pour l’échafaud'
Ellister van der Molen

tickets à €10,- zijn verkrijgbaar
via ons ticketkantoor 

___________________

Voor deelnemers aan de wandeling is voor bij het concert een zitplaats gegarandeerd. Er is zowel een Nederlandstalige als een Engelstalige gids. Bij genoeg animo worden meer wandelingen uitgezet. 

ollll