World Jazz premières tijdens festival Amersfoort Jazz 2018

De festivals Music Meeting in Nijmegen en Amersfoort Jazz zorgen jaarlijks voor een grenzeloze muziekbeleving in de maand mei. Het International Music Meeting Festival dat plaatsvindt tijdens het Pinksterweekend in Park Brakkenstein gaat dwars door stijlen, genres en culturen. Compromisloos en avontuurlijk. Van jazz en improvisatiemuziek tot traditionele muziek en unieke cross-overs. Het gratis toegankelijke festival Amersfoort Jazz vindt in 2018 voor de veertigste keer plaats in de historische binnenstad van Amersfoort en is daarmee een van de oudste jazzfestivals van Nederland. Mede dankzij de fusie met Global Village in 2012 en de samenwerking met JazzNL, heeft het evenement zich ontwikkeld tot een dynamisch platform voor nationale en internationale World Jazz: alle denkbare vormen van geïmproviseerde muziek uit alle windstreken. Beide festivals streven naar kruisbestuiving, verrassing, verdieping en verbinding.

 

Amsterdam Klezmer Band & Söndörgő

In 2018 staan staan twee acts op het programma van beide festivals, die dit streven bij uitstek belichamen. De vermaarde Amsterdam Klezmer Bandging in 2017 een verrassende verbintenis aan met het Hongaarse Söndörgő. Beide groepen hebben heel wat gemeen – muzikaal instinct, verbluffend vakmanschap en honger naar nieuwe uitdagingen. De bands vullen en voelen elkaar intuïtief uitstekend aan en de optredens van deze formatie voelen aan als een zinderend bruiloftsfeest. De mix van klezmer en balkanmuziek zorgt gegarandeerd voor opzwepende en prikkelende dansritmes, waarbij het koper van de één als van nature blendt met de tambura van de ander. De samengestelde superband beleeft tijdens International Music Meeting Festival zijn première.

 

Marco Mezquida

Marco Mezquida was in 2017 de revelatie van Amersfoort Jazz en aanvaardde gretig de uitnodiging het jaar erop in Nederland terug te keren. Als solist ontwikkelde Mezquida een markante eigen stijl en idioom, enerzijds abstract, anderzijds lyrisch, intens, explosief en emotioneel geladen. Elementen uit (free) jazz, klassiek, flamenco en popmuziek worden onder de handen van de vindingrijke meester omgesmeed tot muzikaalgoud. Bovendien staat Mezquida regelmatig op van zijn kruk voor virtuoos hand- en vingerwerk in het binnenste van de vleugel. Tijdens Amersfoort Jazz speelt Mezquida tweemaal met zijn trio (verder bestaande uit Aleix Tobias, percussie en Martin Melendez, cello), het programma ‘Ravel’s Dreams’, een eclectische versmelting van jazz, Frans impressionisme en hedendaagse muziek. Tenslotte geeft hij op zondag 27 mei een bijzonder toegift in de historische locatie Mannenzaal, in duo met de Catalaanse zangeres Silvia Pérez Cruz. Beide optredens betreffen Nederlandse premières. De Catalaanse pianist speelt solo tijdens Music Meeting.

 

 

 

Amsterdam Klezmer Band/ Söndörgő (HUN)

maandag 21 mei, 18:15 uur, Music Meeting Nijmegen, locatie: Nikko | première

vrijdag 25 mei, 23:00 uur, Amersfoort Jazz, locatie: Lieve Vrouwekerkhof

 

Marco Mezquida (ESP)

Solo maandag 21 mei, 14:30 uur, Music Meeting Nijmegen, locatie: Ziro

Trio zaterdag 26 mei, 16:45 uur, Amersfoort Jazz, locatie: Lieve Vrouwekerkhof | première

Trio zondag 27 mei, 11:00 uur, Amersfoort Jazz, locatie: theater De Lieve Vrouw | première

Duo zondag 27 mei, 16:00 uur, Amersfoort Jazz, locatie: Mannenzaal | première

 

 

 

Informatie

 

 

www.musicmeeting.nl                          www.amersfoortjazz.nl