Wereldjazz en muzikaal talent in Amersfoort

Het tweede weekeinde van juni is Amersfoort een platform voor wereldjazz en muzikaal talent. Op de bekende pleinen en in de mooiste binnenlocaties van de binnenstad worden van donderdag 8 juni t/m zondag 11 juni maar liefst 85 concerten gegeven. De ruim 350 artiesten die door Rabobank Amersfoort Jazz worden ontvangen zijn afkomstig uit onder meer Israël, Japan, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje (dit jaar tevens focusland). In totaal zijn 21 landen vertegenwoordigd.

Het zijn indrukkwekkende getallen. Echter de organiserende stichting Amersfoort Jazz zegt dat het vooral gaat om de kwaliteit. Zo presenteert aanstormend talent zich aan de aanwezige programmeurs van internationale jazz- en wereldmuziekfestivals. Onder de gelauwerde jonge musici bevinden zich finalisten van de Dutch Jazz Competition en het Prinses Christina Concours. Deze jonge winnaars staan op zaterdag 10 juni vanaf 13.00 uur op het Lieve Vrouwekerkhof. Achtereenvolgens spelen er saxofonist Tadjiro Velzel met zijn kwartet Hourglass, vocaliste Raquel Kurpershoek, trompettist Ian Cleaver, vocaliste Fuensanta Mendez, de Junior Jazz Unlimited big band en de Pubi’s big band onder leiding van Guus Tangelder.

Stadscafé De Observant, traditiegetrouw het kloppend hart van het festival, is op zaterdagavond podium voor prijswinnaars van de diverse mondiale jazzcompetities.  Om 19.30 uur een concert met de Koreaanse band Asianscholars van pianist Yechan Kim.  Kim maakt muziek met authentieke, in het westen amper bekende instrumenten. Ook kunnen we luisteren naar de jonge Franse gitarist Paul Jarret die met zijn band PJ5 een nieuw soort lyrische moderne jazz maakt vermengd met rock en pop. Vanaf 22.00 uur ten slotte, een optreden van de winnaar van de B-Jazz Competitie 2016, Florian Favre uit Zwitserland met zijn trio. Deze klassiek geschoolde pianist brengt jazz, met invloeden van rock, klassiek én hedendaagse muziek.

Vrijdagavond 9 juni is om 20:15 uur het openingsconcert geprogrammeerd van het ‘Sena International Laureate Festival’.  Dit concert in Theater De Lieve Vrouw (ook gratis toegankelijk) laat talent uit Zuid-Afrika zien. Met vocaliste Zoë Modiga, pianist Bokani Dyer en saxofonist Linda Sikhakhane belooft dit een boeiende avond te worden.

Precies een week geleden maakte de Edison Stichting de nominaties bekend voor Edison Jazz/World 2017. In de categorie ‘nationaal’ zijn pianist Dominic J. Marshall, gitarist Reinier Baas en de Rotterdamse band Marutyri genomineerd. Alle drie de genomineerden in deze categorie treden ook op tijdens Amersfoort Jazz 2017. Het heeft de organisatie van het festival wel verrast, maar niet verbaasd. Volgens festivaldirecteur en saxofonist Alexander Beets is het een bevestiging dat Rabobank Amersfoort Jazz op de goede weg is. Internationalisering, een podium bieden aan jong en vernieuwend talent, en “zoeken naar cross-over om wereldjazz voor een breed publiek toegankelijk te maken” vormen de opmaat voor het jubileumjaar in 2018.

<foto>
De Franse gitarist Paul Jarret speelt met zijn band PJ5 in de Observant op zaterdag 10 juni, 20.45 uur