SAXOFONISTEN TIJDENS RABOBANK AMERSFOORT JAZZ 2018

Het festival Rabobank Amersfoort Jazz bestaat in 2018 40 jaar en pakt uit met een spannend programma van World Jazz uit binnen- en buitenland. Onder de genodigde artiesten bevindt zich een absoluut ‘neusje van de zalm’ van actuele saxofoonhelden in uiteenlopende bezettingen. Voor de liefhebbers van de betere rietblazers-improvisatie biedt het festival een rijk scala aan mogelijkheden om aan de trekken te komen.

INTERNATIONAAL
Uit de Verenigde Staten van Amerika komen Artist in Residence Eric Alexander (tenor) en Ronnie Cuber (bariton), die allereerst gezamenlijk acte de presence geven tijdens het speciale openingsconcert met de Amersfoort Jazz All Star Jubilee Band (Donderdag 24 mei). Beide virtuozen concerteren ook op zaterdag 26 mei met Trio Peter Beets (playing the music of Marius Beets) op de Groenmarkt. Ronnie Cuber speelt bovendien een speciaal duo-concert met Neerlands beste jazzpianist Peter Beets in de Sint Aegtenkapel (Vrijdag 25 mei). Uit Noorwegen strijkt de weergaloze rietblazer Ivan Mazuze neer met zijn kwintet, Nikolay Moiseenko is een laureaat uit Rusland en Adam Simmons (Australië) wordt uitgedaagd door pianist Thijs Borsten. Uit Thailand komt de meest vooraanstaande musicus Koh Mr. Saxman met Sound of Siam. Aan zijn zijde opereert de Thaise laureaat Eakpiya Sanpond, die ook zal aanschuiven bij Sound of Siam op zondag. In de reeks Amersfoort Jazz Heritage Walks ontvangt het avontuurlijke Artvark het Britse Apollo voor een bijzonder ‘double quartet’ in de Sint Aegtenkapel.

NATIONAAL
Uit Nederland zijn eveneens enkele grootmeesters en talenten te bewonderen. Het genoemde saxofoonkwartet Artvark bestaat uit gerenommeerde rietblazers Rolf Delfos, Bart WirtzMete Erker en Peter Broekhuizen. Bij Young VIP Sebastiaan van Bavel treedt Jasper Blom aan, een van Neerlands meest vooraanstaande tenorsaxofonisten van dit moment. De programmalijn ‘jonge honden’ is tijdens Rabobank Amersfoort Jazz 2018 sterk vertegenwoordigd. De jonge saxofoniste/componiste Kika Sprangers speelt met haar Large Ensemble tijdens het openingsconcert van het Sena Performers International Jazz Laureates Festival, onderdeel van het festival Rabobank Amersfoort Jazz. Zij treedt ook nog als Young VIP op met haar kwintet in de historische locatie De Mannenzaal. Donald Simoen schittert met zijn trio tijdens de Amersfoort Jazz Heritage Walks, evenals het gelauwerde jonge talent Gideon Tazelaar met de band Red! Uiteraard zijn ook de ‘levende legendes’ tijdens Amersfoort Jazz vertegenwoordigd. Paul van Kemenade speelt met pianist Jasper van ’t Hof,  Boris van der Lek treedt aan met jazz-poet Jules Deelder en tenorist Alexander Beets (festivaldirecteur van Amersfoort Jazz) speelt zelf op zondag met zijn traditionele ‘Directors Invite International Summit’. Bij de Metropole Big Band speelt eerste tenorast Leo Janssen, die als speciale gastsolist is genodigd bij de Amersfoortse bigband On The Move.