Rabobank Amersfoort Jazz – dag 2

Vandaag, vrijdag 23 mei, is de tweede dag van het festival Rabobank Amersfoort Jazz, dat voor de 41ste keer plaatsvindt. Maarliefst 19 concerten staan geprogrammeerd op negen locaties, allemaal op loopafstand in de historische binnenstad van Amersfoort. Headliners op De Hof zijn Trijntje Oosterhuis en de legendarische Britse jazzfusion groep Shakatak. Op hetzelfde plein, maar het andere podium, spelen bassist Jason Eduwaiti, talent uit Suriname, met de Nederlandse souljazz formatie DelMontis en later op de avond het zinnenprikkelende Venus Tunes Live. Ook op de andere pleinen spelen illustere artiesten, zoals op de Groenmarkt de Spaanse mondharmonica-virtuoos Antonio Serrano met Peter Beets, Mozes Rosenberg en Julia Philippens in ‘A Tribute to Django Reinhardt’ (Gipsy Jazz). Het Lieve Vrouwekerkhof wordt bespeeld door Chiculeo & Mezquida (Spanje), Paul van Kemenade Hammond Sandwich en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest o.l.v. Ruben Hein.

Voor de fijnproevers zijn diverse optredens in de historische binnenlocaties uitnodigend. De Sint Aegtenkapel pakt uit met enkele pianisten van de allerhoogste orde. Uit Nederland komen vader en zoon Rob en Sebastiaan van Bavel (foto), gevolgd door het Israëlische wonderkind Gadi Lehavi en de Spaanse klavierleeuw Marco Mezquida. In de Mannenzaal schitteren acts die muziek uit de Levant vermengen met jazz. Eerst is de beurt aan het wervelende jazztrio Shalosh met de charismatische zangeres Tula, dan volgt de virtuoze o’d-speler Haytham Safia (arabische luit), een Carte Blanche met onder meer Osama Mileegi op djembé en pianist Matteo Myderwyk. In theater De Lieve Vrouw vindt tegelijk het eerste deel van het drieluik Sena Performers International Jazz Laureate Festival plaats, met artiesten uit Australië, Zuid Afrika en Thailand.

In theater Flint is er de show ‘Crooners Night Club’, door The Round Midnight Orchestra, met onder meer Kika Sprangers (sax), zanger Thom Hoorweg en acteur/koemdiant Jeffrey Spalburg. Voor dit concert wordt toegang geheven. Kaarten zijn verkrijgbaar via Flint. Laat op de avond en ’s nachts kan worden genoten van een jamsessie onder leiding van de Spaanse saxofoniste Irene Reig en haar FiraB! Quintet in ’t Nonnetje (aan de Groenmarkt).

Klik hier voor het volledige programma en het overzichtelijke blokkenschema.