Rabobank Amersfoort Jazz – dag 1

Vandaag 23 mei barst de 41ste editie van het jaarlijkse festival Rabobank Amersfoort Jazz los met een openingsavond in theater De Lieve Vrouw. Eerst treden de Spaanse flamenco meesters Chicuelo en Marco Mezquida aan (20:00 uur). Met hun nieuwe programma toeren de virtuoze gitarist en pianist momenteel langs de festivals en podia van de wereld. Vanavond bijten zij de spits af van Amersfoort Jazz, het festival waar Mezquida de afgelopen jaren al schitterde en waarmee hij een warme band mee heeft. Het duo zal morgen, vrijdag 24 mei, nogmaals optreden, dan in de buitenlucht op het Lieve Vrouwekerkhof, voor de gelegenheid met stoeltjes omgebouwd tot een sfeervol openluchttheater (20:00 – 21:00 uur). Mezquida speelt vervolgens ook nog solo in de Sint Aegtenkapel (23:15-00:15).

Vanavond, in theater De Lieve Vrouw, zal na de pauze het podium worden ingenomen door de topformatie Eric Ineke JazzXPress met de beproefde ‘Tribute to Dexter Gordon’, de legendarische saxofonist die in Amersfoort optrad en met wie jazzdrummer Ineke zelf nog gespeeld heeft. De weduwe van Dexter, Maxine Gordon is eregast en zij lanceert haar boek over Dexter Gordon. De band bestaat uit Eric Ineke (drums), Marius Beets (bas), Timothy Banchet (piano), Sjoerd Dijkhuizen (sax) -die als geen ander uit het Dexter-hout gesneden is- en de jonge Gideon Tazelaar (sas), die momenteel studeert in de Verenigde Staten van Amerika. Bijzondere gastrol is er voor de Amerikaanse jazzdiva Deborah Brown, International Artist in Residence tijdens Amersfoort Jazz. Ook deze groep zal nogmaals optreden tijdens het festival (vrijdag 24 mei, Groenmarkt, 2o:30 – 22:15 uur). Deborah Brown zal later ook nog optreden met Peter Beets & the Henk Meutgeert New Jazz Orchestra ft. Georgie Fame (zaterdag 25 mei, Hof Main Stage, 23:30-00:45). Al deze concerten op de pleinen zijn gratis toegankelijk.

Ook de World Jazz Conference in de Observant, parallel aan het festival, begint vandaag. De deelnemers zijn prominente organisatoren en programmeurs van internationale festivals, die laureaten aandragen voor het Sena Performers International Jazz Laureate Festival, en Amersfoort Jazz bezoeken en artiesten boeken voor hun volgende edities.