PIANISTEN TIJDENS RABOBANK AMERSFOORT JAZZ 2018

Het festival Rabobank Amersfoort Jazz bestaat in 2018 40 jaar en pakt uit met een spannend programma van World Jazz uit binnen- en buitenland. Onder de genodigde artiesten bevindt zich een absoluut ‘neusje van de zalm’ van actuele pianogrootmeesters in uiteenlopende bezettingen. Voor de liefhebbers van de betere klavier-improvisatie biedt het festival een rijk scala aan mogelijkheden om aan de trekken te komen.

INTERNATIONAAL
Uit Spanje komt de gelauwerde Marco Mezquida (Spanje), een wonderpianist die aan de vooravond staat van een wereldwijde doorbraak en tijdens Amersfoort Jazz 2017 reeds hoge ogen gooide. Mezquida concerteert in 2018 in trio-verband met zijn nieuwe programma geïnspireerd door de muziek van Maurice Ravel, maar ook duo met de lyrische zangeres Silvia Perez Cruz. Ook de spraakmakende pianist en laureaat Daahoud Salim komt uit Spanje en ook hij maakte furore tijdens Amersfoort Jazz 2017. Salim won dit jaar wederom prestigieuze awards en speelt in Amersfoort met zijn kwintet. Uriel Herman is een virtuoze pianist uit Israel, die studeerde in de USA en ook hij proefde in 2017 aan het dynamische platform van Amersfoort Jazz. Tijdens festival Rabobank Amersfoort Jazz 2018 speelt hij met zijn kwartet tweemaal, op zaterdag en op zondag. Uit Zuid-Afrika komt de laureate Thandi Ntuli. Zij speelt in theater De Lieve Vrouw tijdens de opening van het Sena Performers International Jazz Laureates Festival, onderdeel van Rabobank Amersfoort Jazz.

Uit focusland België komen pianist/componist Jef Neve (die zowel solo optreedt als met Spirit Control), multi-instrumentalist en pianist Fulco Ottenvanger (die speelt met het opkomende De Beren Gieren), Bram de Looze met het spraakmakende LABtrio (met drummer Lander Gyselinck) en de artistieke visionair Hendrik Lasure met SCHNTZL. De Belgische pianist/componist Walter Hus treedt aan met The Next Generation (ft. zoon Jacob Hus). Ook de Belgische World Jazz pionier Tuur Florizoone verdient hier vermelding, zij het dat hij schittert op accordeon in duo met Artist in Residence Eric Vloeimans.

NATIONAAL
Uit Nederland zijn eveneens enkele grootmeesters te bewonderen. Allereerst de illustere Bert van den Brink in duo met Eric Vloeimans, waarbij de grootmeester achter het orgel van de Sint Joriskerk plaatsneemt. Voorts de even weergaloze als ongrijpbare improvisator Jasper van ’t Hof, in duo met Paul van Kemenade. Als elk jaar geeft Neerlands beste mainstream jazzpianist Peter Beets acte de presence tijdens Amersfoort jazz: in duo met Ronnie Cuber (USA), alsook met zijn trio (playing the music of Marius Beets with Eric Alexander) en tijdens het speciale openingsconcert met de Amersfoort Jazz All Star Jubilee Band. De toonaangevende pianist Martin Fondse speelt met zijn akoestische trio in de Sint Aegtenkapel. Young VIP 2018 is Sebastiaan van Bavel, die speelt met zijn trio en later nog solo. Uit Nederland zijn nog meer interessante pianisten en keyboardists actief tijdens Rabobank Amersfoort Jazz. Onder hen Hans Kwakkenaat met Masha Bijlsma en Bart van Lier, de immer uitdagende Thijs Borsten (met Adam Simmons), de veelzijdige synthesizer-wizzard Stormvogel (onder meer met Wieke Garcia en Oene van Geel), de hammond organ groover Bob Wijnen, en de virtuoze groover Bertil Busstra (met Mrs. Hips). Tenslotte is de jonge talentvolle pianist Robert Koeman het vermelden waard, die tijdens Amersfoort Jazz optreedt met zijn Coal Harbour Sextet en met Swingin Harlem.