METROPOLE ORKEST BIG BAND – TRIBUTE TO MONK

Het festival Rabobank Amersfoort Jazz bestaat in 2018 40 jaar en pakt uit met een vierdaags avontuurlijk programma van World Jazz uit binnen- en buitenland. Een van de bijzondere acts waarmee het 40-jarig jubileum wordt gevierd is de Metropole Orkest Big Band met het gevierde programma ‘Tribute to Monk’. In 2017 eerde de Metropole Orkest Big Band de legendarische jazzpionier Thelonious Monk (1917-1982) al met een viertal concerten. Dit jaar doet het (inter)nationaal gerenommeerde orkest dat wederom, op speciaal verzoek van het jubilerende Amersfoort Jazz. Het concert vindt plaats op zaterdag 26 mei (21:15 – 22:45 uur) op het hoofdpodium van het Lieve Vrouwekerkhof, tegen de achtergrond van de prachtig uitgelichte Onze Lieve Vrouwetoren, ook wel beschouwd als “het kadastraal middelpunt van Nederland”. Amersfoort Jazz is trots dat het een dergelijke grote act naar Amersfoort kan halen en tovert voor deze gelegenheid het plein door het plaatsen van stoelen om tot een openlucht stadstheater.

Dirigent is de jonge en gelauwerde Japans-Amerikaanse Miho Hazama, die in 2017 al met verve leiding gaf aan de Metropole Orkest Big Band. Hazama werkte bovendien met the Tokyo Philharmonic Orchestra en pianist Yosuke Yamashita, the New York Jazzharmonic, the NHK Symphony Orchestra, the Salina Symphony en met diverse spelers uit de hogere regionen van de Amerikaanse jazz. Ze is Associate Artistic Director of the New York Jazzharmonic en de drijvende kracht achter de ‘Jazz Composers Showcase at the Jazz Gallery in NYC’. Miho Hazama omschrijft de legendarische Thelonious Monk als een geweldige pianist, die vooral herinnerd moet worden vanwege zijn creatieve composities.

Tijdens het concert zal bovendien de winnaar van ‘Surprising Stars’ het podium betreden. De zeer getalenteerde klarinettist Alim Kurtmemetov (geboren in Simferopol op de Krim, maar nu wonend in Istanbul, Turkije), won in 2017 deze online muziekcompetitie en laat tijdens dit concert zijn ongehoorde muzikaliteit horen. Klik hier voor meer informatie over dit bijzondere concert.