Focus op België

Elk jaar stelt festival Rabobank Amersfoort Jazz een land in het middelpunt van de belangstelling. Na Thailand, Zuid-Afrika en Spanje is in 2018 de beurt aan België. Met onder meer Jef Neve, De Beren Gieren en LABtrio, heeft Amersfoort Jazz enkele prominente spelers van de zogeheten New Wave of Belgian Jazz over de vloer. 

De spits wordt afgebeten door de Belgische accordeonist Tuur Florizoone, een gelouterde pionier op het gebied van World Jazzdie optreedt met de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans, Artist in Residencetijdens Amersfoort Jazz 2018. Het concert vindt plaats op vrijdag 25 mei in de historische ‘Mannenzaal’ en wordt op dezelfde locatie gevolgd door een optreden van het bijzondere LABtrio. Het gelauwerde gezelschap, bestaande uit de talentvolle jonge musici Bram de Looze (piano), Lander Gyselinck (drums) en Anneleen Boehme (bas), verenigt op organische wijze gecomponeerde en geïmproviseerde muziek, geïnspireerd door J.S. Bach en Tony Williams.

Op zaterdag 26 mei wordt focusland België uitgelicht tijdens de Belgian Focus Nightin theater De Lieve Vrouw. SCHNTZL is een duo dat bestaat uit de jonge spelers Hendrik Lasure (piano/synthesizer) en Casper van de Velde (drums). Het duo, onderscheiden met de STORM! talent award in 2015, speelt impressionistische electro-acoustic jazz. De avond wordt vervolgd door de internationaal tourende pianist/componist Jeff Neve met zijn XL-ensemble Spirit Control. Neve vermengt jazz met klassiek en popmuziek. Slotstuk van de Belgian Focus Nightis De Beren Gieren, het trio van pianist Fulco Ottervanger, Lieven Van Pée (bass) en Simon Segers (drums). Ottervanger is van origine een Nederlander, maar hij woont en werkt in Brussel. Het improviserende trio, bekend van Vrije Geluiden, wordt wel gezien als de meest avontuurlijke band van de Benelux van dit moment. Kaarten voor deze concertavond zijn te bestellen via www.amersfoortjazz.nl

De Focus op België tijdens Amersfoort Jazz omvat nog andere bijzondere acts. De experimentele componist/pianist Walter Hus treedt op met een XL-ensemble genaamd The Next Generation. Onder de jonge talenten bevindt zich Hus’ eigen zoon Jacob (16). Op zaterdagmiddag zingt Bai Kamara Jr ‘Soul from Brussels’ bij de Koppelpoort. Pianist Jef Neve speelt op zondag een pianosolo in de historische Sint Aegtenkapel.