FOCUS ON WORLD JAZZ FROM HUNGARY

Het jaarlijkse festival Rabobank Amersfoort Jazz presenteert elk jaar een bijzonder focusland. Afgelopen jaren waren dat Thailand, Zuid Afrika, Spanje, België en Israël, in 2020 wordt de aandacht gericht op World Jazz uit Hongarije. Meer dan 20 bijzondere Hongaarse artiesten strijken van 14 t/m 17 mei neer in Amersfoort, om verspreid over drie dagen hun kunsten te vertonen op de binnen- en buitenpodia in de historische binnenstad. Hoogtepunten zijn de zogeheten ‘Focus Night’ op zaterdagavond (in theater De Lieve Vrouw) en de ‘Grande Finale’ op het Lieve Vrouwekerkhof op zondagmiddag.

Meesters
De Hongaarse jazz scene is verbazingwekkend levendig, veelzijdig en up-to-date. De musici zijn zonder uitzondering van zeer hoog niveau, niet alleen door het vermaarde Kodály onderwijs en de klassieke vervolgopleidingen aan het Béla Bartók Conservatorium en de Franz Liszt Academie, maar ook onder invloed van de vele virtuoze gipsy-jazz muzikanten in Boedapest. Dit is de mening van meesterpianist Péter Sárik, die in Amersfoort zowel met zijn spraakmakende Bartók-interpretaties als met zijn project ‘Lucky Dog’ optreedt; Mihály Borbély Quartet is eveneens zo’n typische Hongaarse amalgaam van moderne jazz en Liszt, Bartók en Kodály, aangelengd met traditionele elementen van Balkan, klezmer en gipsy-jazz. Andere vooraanstaande artiesten zijn pianist Károly Binder (die tevens zijn leerling István Bertók over het voetlicht brengt) en Mihály Dresch, die zijn strepen verdiende aan de zijde van Archie Shepp.

Next Generation
De Hongaarse musici worden vergezeld door een delegatie van media en professionals uit het thuisland, die zich in Amersfoort verbinden aan een internationaal netwerk van festivalorganisaties. Festival Babel Jazz presenteert daarbij het wonderkind Pétra Várallyaya als ‘International Jazz Laureate’. Met haar trio maakt de jonge multi-instrumentaliste opwindende progjazz, vermengd met Magyaarse folklore en 20ste eeuwse klassieke muziek. Andere bijzondere youngsters zijn Santa Diver, eveneens een avontuurlijk progjazztrio met viool als stralend middelpunt; voor de fijnproevers het dromerige popjazzduo Veronika Harcsa en Bálint Gyémánt, dat een samenwerking aangaat met de beste ritmesectie van België: Nicolas Thys (bas) en Antoine Pierre (drums); de virtuoze zigeunerjazz-gitarist Varga Balázs tenslotte, belooft tot diep in de nacht de Amersfoortse binnenstad op z’n kop te zetten.