FOCUSLAND

Elk jaar plaatst Rabobank Amersfoort Jazz een focusland in het middelpunt van de belangstelling tijdens het festival. Uit dit focusland worden ca.15 musici uitgenodigd om te concerteren tijdens het festival. Deze musici worden geselecteerd in samenwerking met de partners in het focusland, volgens de programmalijn van Amersfoort Jazz: levende legendes & jonge honden, XL en XS, dynamische en actuele World Jazz. Onder de geselecteerde artiesten bevinden zich finalisten van toonaangevende muziekcompetities in het focusland, voorgedragen door de partners in het focusland. De laureaten treden op in het Sena Performers International Jazz Laureate Festival, onderdeel van Rabobank Amersfoort Jazz.

De geselecteerde musici spelen op passende binnen- en buitenlocaties van het vierdaagse festival. Elke musicus speelt maximal drie keer. Speerpunt van de landenfocus is de Focus Night in theater De Lieve Vrouw: een concertavond met drie acts uit het focusland, geopend door de ambassadeur van het focusland in Nederland.

Samen met de musici worden delegaties van professionals uit het focusland uitgenodigd om deel te nemen aan de World Jazz Conference, georganiseerd aan de vooravond van Amersfoort Jazz door Stichting JazzNL. De deelnemers uit verschillende landen genieten van het ‘hospitality program of Rabobank Amersfoort Jazz’, met inbegrip van hotel en catering, toegang tot alle concerten tijdens het festival en een Engelstalige Amersfoort Jazz Heritage Walk.

Landen die voor de Amersfoort Jazz focus in aanmerking komen, voldoen aan professionele criteria en beschikken over een substantieel World Jazz netwerk bestaande uit artiesten, managers, podia, festivals, scholen, media en publiek.

2016: Zuid-Afrika
2017: Spanje
2018: België