Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

World Jazz Synergy: Adam Simmons (AUS) meets Stormvogel's Barditus ft. Oene van Geel

De Australische rietblazer Adam Simmons is een van de meest toonaangevende en veelzijdige musici van Australië: “an acclaimed multi-instrumentalist performing in a myriad of ensembles, creator of his unique musical sculptures or specialised educator in improvisation, instrumental technique and shakuhachi”. Simmons was al eerder te gast op Amersfoort Jazz. Hij ziet grote uitdaging in de spontane kruisbestuivingen met Nederlandse artiesten die het festival initieert en beklimt onvoorwaardelijk het podium met spelers die vergelijkbare opvattingen huldigen: vrijuit en met een open mind, progressief maar met respect voor traditie, converserend in de universele taal muziek.

In het project Barditus vertolkt de avontuurlijke jazzbarock-keyboardist Stormvogel ‘Songs from the Great Indo European Songbook’. Antieke hymnen en middeleeuwse modi, ostinate bassen en ritmiek van de Balkan en India, een snufje minimal & vintage electronic music, soms gewoon instant composing… het zijn de uitgangspunten voor avontuurlijke improvisaties, modale jazz in de geest van Coltrane. Een kernstuk is Stormvogel’s compositie ‘Matter of Time’ (een karnatische mineurblues) waaraan professor ​Rafael Reina 4 pagina’s wijdde in zijn boek Applying Karnatic Rhythmical Techniques to Western Music. De bas wordt beroerd de innovatieve David de Marez Oyens, momenteel op toernee met Jan Akkerman, in het dagelijks leven docent aan het Amsterdams Conservatorium en de EUjam – joint postgraduate programme for young elite jazz performers and composers at five European jazz schools in Amsterdam, Berlin, Copenhagen, Paris and Trondheim. Slagwerker is de bereisde Arno van Nieuwenhuize, bekend van onder meer Metropole Orkest, Ziad Rahbani, Dweezil Zappa en Steve Vai.

In dit synergetisch gespreide bedje stapt tijdens Amersfoort Jazz 2019 -behalve Adam Simmons- de veelzijdig improviserende violist/componist Oene van Geel (VPRO/Boy Edgar Prijs 2013), bekend van Zapp en Estafest. Over hem schreef het magazine ProgJazz recent: “Oene van Geel lijkt, hoewel kneitertje nuchter, in een voortdurende staat van absolute inspiratie te verkeren. Altijd en overal paraat, hetzij op viool, hetzij op cajon, om de muzen te dienen. Vlak voor de pauze wordt het hart van de luisteraar door hem liefkozend gemasseerd met ‘Bayachrimae’, gecomponeerd in de geest van renaissance-componist John Dowland.”

Line up:

Adam Simmons: sax
Stormvogel: synthesizers/piano
David de Marez Oyens: bass
TBA: drums
Oene van Geel: viool

 

Gegevens

Begin:
25 mei 23:00
Einde:
28 juli 00:15
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

Mannenzaal
Westsingel 47
Amersfoort, Utrecht 2811BB Netherlands
+ Google Maps
Website:
www.mannenzaal.nl