Essiet Okon Essiet, Jazz Messenger

 

Amersfoort Jazz presenteert haar International Artist in Residence Essiet Okon Essiet (USA), die lid was van de illustere groep Art Blakey & the Jazz Messengers. Essiet speelt tijdens de festival openingsavond in theater De Lieve Vrouw op Donderdag 14 mei, met The International Jazz Brigade, in een tribute concert aan de legendarische jazzdrummer Art Blakey (1919-1990), die bekend is vanwege zijn werk met Miles Davis, Bud Powell en Thelonious Monk. Blakey is een van de belangrijkste jazzmusici aller tijden, een inspirator voor jong talent als Clifford Brown, Freddie Hubbard, Wayne Shorter, Donald Byrd, Cedar Walton, Lee Morgan, Benny Golson, de broers Marsalis Brothers en Keith Jarrett, om er een paar te noemen!!!

Essiet Okon Essiet (*1956, Omaha, Nebraska) is een contrabassist met Nigeriaanse roots. In 1983 verhuisde hij naar New York City, om te spelen met Art Blakey, maar ook met Abdullah Ibrahim, Kenny Barron, Kurt Elling, Kenny Garrett, Benny Golson, Freddie Hubbard, Cedar Walton, Bobby Watson, Mike Stern, John Abercrombie, Victor Lewis en zijn eigen Intercontinental Bush Orchestra. Essiet tourt regelmatig met The International Jazz Brigade, de band die geleid wordt door de meest vooraanstaande saxofonist van Polen, Sylwester Ostrowski. Ostrowski is de stichter van het Szczecin Jazz Festival en van de The Szczecin Academy of Art. Sylwester Ostrowski verdiende zijn jazzstrepen aan de zijde van Bobby Watson, Deborah Brown, Wynton Marsalis en Darius Brubeck.

Essiet Okon Essiet en The Jazz Brigade spelen nog een tweede keer tijdens Amersfoort Jazz, op de Groenmarkt op Vrijdag 15 mei.