Amersfoort World Jazz Festival

Amersfoort World Jazz Festival 2023 gaat van start

 

Dinsdag 15 augustus gaat het Amersfoort World Jazz Festival van start. Op het Lieve Vrouwekerkhof wordt vandaag de laatste hand gelegd aan de opbouw van het podium, waarop de komende zes dagen meer dan 22 concerten te bewonderen zijn. In omliggende locaties waaronder Observant, Jazzclub Miles, Theater De Lieve Vrouw en de historische Mannenzaal en Sint Aegtenkapel organiseert het festival nog eens 60 concerten.

Spotlight op Typhoon

Met zijn eerlijke en kwetsbare teksten verbindt National Artist in Residence Typhoon stad en regio. Op dinsdag 15 augustus presenteert de jonge artiest tweemaal Indoor Veranda Sessions in theater De Lieve Vrouw. In een intieme setting presenteren Typhoon, Thijs van Milligen, MINKO en Pink Oculus de verschillende vormen van jazz, hiphop en spoken word. Op woensdagavond 16 augustus neemt Typhoon in de Inspirational Sessions het publiek mee op zijn spirituele reis als muzikant. Geleid door een opzwepende muzikale mengvorm van jazz en hiphop, vertelt de rapper over de weg die hij bewandelde als beginneling naar een succesvolle en bevlogen artiest. In het kader van 150 jaar afschaffing slavernij eert hij tijdens de sessies de muzikale tradities die hieruit zijn geboren. Op vrijdag 18 augustus presenteert Typhoon de muzikale productie Homecoming, een energieke concert waarin jazz en hiphop elkaar afwisselen en versterken. Samen met zijn Titanenband en support act, de Utrechtse rapper/singersongwriter Igor Herder, vertelt Typhoon over zijn muzikale zoektocht naar de wortels van jazz in haar vormen en functies. Het concert vindt plaats op het Lieve Vrouwekerkhof.

KOSMIK presents: COCOON in de Sint Joriskerk

Op donderdag 17 augustus presenteert productiehuis KOSMIK een unieke line-up in de Sint Joriskerk aan de Hof. Vanaf 20:00 spelen hier de talentvolle TOKU MEI, Raven Kangee en Manu ft. .Multibeat experimentele cross-overperformances met woordkunst en compositie, jazzy beats en mellow hiphop. Toegang voor deze concerten is geheel gratis. Het wordt een unieke avond op een speciale locatie in het hart Amersfoort.

Kroegentocht

Ook dit jaar organiseert het festival een kroegentocht. De kroegentocht is al jarenlang een vast onderdeel van het festival. Met steun van de Stichting Ondernemers Amersfoortse Binnenstad (SOAB) presenteren verschillende jazzmusici en formaties het beste van jazz in de lokale kroegen van de historische binnenstad. De kroegentocht vindt plaats op vrijdag18 augustus vanaf 19:00. Het overzicht van alle deelnemende kroegen staat op de website.

Gratis concerten

Amersfoort Jazz biedt niet alleen Free Jazz musici een podium, maar ook het publiek free jazz! Donderdag, zaterdag en zondag zijn alle concerten in theater De Lieve Vrouw gratis. Hier treedt een prachtige line-up van laureaten op. Donderdagavond in de Sint Joriskerk heeft bevriende organisatie KOSMIK een programma samengesteld met jazz, hiphop en spoken word. Op zondag speelt pianiste en Exceptional Endorsed Talent Chi een soloconcert in de Sint Aegtenkapel en zijn alle concerten op het Lieve Vrouwkerkhof vrij toegankelijk. Het volledige overzicht van gratis concerten staat op de website.