Amersfoort World Jazz Festival

Sena Performers Dutch Laureate Festival 2021

Aviv Noam Quartet

Vrijdag 22 oktober 20:30 uur
Hun muziek is een viering van de verschillende levensfases; maak kennis met de winnaar van de Dutch Jazz Competition 2020, Aviv Noam Quartet.

Praat met de leden van het Aviv Noam Quartet over hun composities en ze zullen waarschijnlijk termen als ‘humor’, ‘intimiteit’ en ‘georganiseerde chaos’ ter sprake brengen. De focus van de band is om via hun muziek een rauw palet van verschillende emoties aan de luisteraar te verfijnen en af te leveren.

De band stelt dat hun belangrijkste muzikale ideeën terug te voeren zijn op de giganten van de avant-garde jazz van de jaren ’50 en ’60 zoals Charles Mingus, Ornette Coleman, Eric Dolphy en John Coltrane. Daarnaast hoor je naast klassieke muziek ook moderne jazzinvloeden, Israëlische en wat Indiase/Carnatische harmonieën & ritmes.

Line-up
Aviv Noam – Saxofoon + composities
Hristo Goleminov – Basclarinet  + Tenorsaxofoon
Omer Govreen – Contrabas + composities
Guy Salamon – Drums 

Tijs Klaassen

Vrijdag 22 oktober 22:00 uur
Bassist Tijs Klaassen studeerde in 2018 magna cum laude af, na gestudeerd te hebben aan het Conservatorium van Amsterdam en het Boyer College of Music in Philadelphia. Sindsdien speelde en ging hij op tournee met grote namen uit de Nederlandse Jazzscene als Theo Loevendie, Yuri Honing, Peter Beets, Henk Meutgeert en Jasper Blom.

In 2018 won de band de Keep An Eye The Records Award. Deze prijs, bestaande uit € 10.000, stelde hen in staat om hun debuutalbum ‘Clavius’ op te nemen, welke in december 2019 werd uitgebracht in het Bimhuis. Het album ontving lovende recensies en werd o.a. gepresenteerd op festivals als het Red Light Jazz Festival, Haarlem Jazz en het Make It Jazz Festival.

Line-up
Mo van der Does – altsaxofoon & klarinet
Matthias Van den Brande – tenorsaxofoon & fluit
Floris Kappeyne –  piano & synth
Robin van Rhijn – drums
Tijs Klaassen – contrabas & composities

Foto Carl Mierop

Olivier van Niekerk

Zaterdag 23 oktober 20:30 uur
Olivier van Niekerk speelt sinds zijn zevende gitaar en zit op de School Voor Jong Talent, Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2014 won hij samen met pianist Sergio Abdoelrahman de eerste prijs in hun categorie op het Prinses Christina Jazz Concours. Daarnaast heeft hij in 2017 met de groep genaamd ‘The Jazz Residence’ de eerste prijs gewonnen op een internationaal jazz concours in Roemenië en met het kwartet van Sergio de award op het Goois Jazz Festival. Olivier speelt als vaste gitarist in 7 formaties (waaronder het Nationaal Jeugd Jazz Orkest) en hij heeft behalve in Nederland ook in België, Turkije, Roemenië, Zwitserland en IJsland opgetreden. Was te horen bij Radio2 NPO Soul & Jazz en te zien bij De Wereld Draait Door.

Line-up
Egor Doubay  – saxofoon
Daniel Nagel – contrabas 
Teunis Loot – drums
Olivier van Niekerk – gitaar 

Gijs Idema

Zaterdag 23 oktober 22:00 uur

Gitarist en componist Gijs Idema groeide op in Den Haag en studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en de Manhattan School of Music. Hij speelt met muzikale uitersten en is altijd op zoek naar de balans tussen improvisatie en compositie. Bij zijn spel horen elementen als lyriek, ritmische uitspattingen, rijke harmonieën en meditatieve stiltes. Gijs is voornamelijk actief als leider van zijn eigen trio en met het Idema/ Serierse Quartet, waarin hij samen met zangeres Anna Serierse verfrissende manieren zoekt om zang en gitaar samen te laten vloeien. In het afgelopen jaar bracht Gijs zijn eerste solo EP ‘Marking Time’ uit op het label Dox Records. Het vervolg hierop ’Shaping Time’ zal op 22 oktober uitgebracht worden en bestaat uit de combinatie van het ADAM Quartet, Anna Serierse en solo gitaar. In het verleden won hij de Expression of Art Award (2018), Keep an Eye The Records (2020) en de Conservatorium Talent Award (2020). 

Line up
Mo van der Does – saxofoon
Gijs Idema – gitaar
William Barrett – bas
Nitin Parree – drums

Foto: Wim Roelsma