AMERSFOORT JAZZ FESTIVAL


4 DAYS OF WORLD JAZZ

Het festival Amersfoort Jazz viert in mei 2018 haar 40-jarig jubileum. Het evenement heeft sinds 1978 jaarlijks plaatsgevonden in de historische binnenstad van Amersfoort en is -met name gedurende de afgelopen 10 jaar- uitgegroeid tot een toonaangevend vierdaags festival met regionale, nationale en inmiddels ook internationale allure. Het festival is gratis toegankelijk en wordt jaarlijks bezocht door ca. 80.000 bezoekers, bestaande uit muziekliefhebbers, jazzprofessionals, festivalgangers, culturele toeristen en bevolking van Amersfoort en omstreken.

Amersfoort Jazz presenteert jaarlijks een zeer divers programma, met concerten in alle denkbare vormen van jazz en geïmproviseerde muziek, sinds de fusie met Global Village in 2012 stevig verrijkt met wereldmuziek. Sinds 2007 concerteren meer en meer musici uit het buitenland op Amersfoort Jazz Festival, waaronder artiesten vanuit de i.s.m. JazzNL georganiseerde symposia aan de vooravond van het festival (World Jazz Conference), alsook bijzondere finalisten van buitenlandse muziekcompetities (Sena Performers International Jazz Laureates Festival) en artiesten uit een geselecteerd Focus Land

Amersfoort Jazz streeft ernaar een dynamisch platform te zijn voor muzikale dialoog op het gebied van World Jazz, tussen artiesten onderling en het publiek. 

Programmering


350 ARTISTS | 20 COUNTRIES | 80 CONCERTS | 14 VENUES

Het programma van Amersfoort Jazz Festival omvat een slordige 80 optredens van actueel toonaangevende en artistiek hoogwaardige acts, in alle denkbare vormen van World Jazz. Zowel levende legendes als jonge honden (aanstormend talent), van grote orkesten, bigbands, meerkoppige ensembles (XL), tot kleine bezettingen: trio, duo, solo (XS).

Het publiek wordt daarnaast getrakteerd op een International Artist in Residence en (in 2018) een National Artist in Residence, die tijdens het festival te zien zijn met verschillende formaties. Bovendien zie er bijzondere -door Amersfoort Jazz geïnitieerde- formaties en challenges, naast bijzondere theaterproducties. Met de Amersfoort Jazz Heritage Walks zoekt het festival naar verbinding met het unieke culturele erfgoed van Amersfoort.

Traditioneel bevat het programma ook talloze Amersfoortse elementen, optredens roundtown en speciale kinderprogramma's en workshops.

Image Image

Amersfoort


Image

Stad Amersfoort, het geografische middelpunt van Nederland, wordt aangeslagen als een Cultural City en beschikt behalve over een uitstekende infrastructuur, over een prachtige, historische binnenstad, die met drie karakteristieke marktpleinen buitengewoon geschikt is voor een festival als Amersfoort Jazz. In de afgelopen 10 jaar zijn daar theater De Lieve Vrouw, theater Flint en cultureel centrum de Observant als binnenlocaties aan toegevoegd. Met nog 8 historische en intieme binnenlocaties, beschikt Amersfoort Jazz over 14 unieke evenementlocaties op loopafstand. Met de nieuwe programmalijn Amersfoort Jazz Heritage benadrukt Amersfoort Jazz haar intrinsieke verbinding met het culturele erfgoed van Amersfoort, met name de middeleeuwse binnenstad en bijzondere locaties.
Voor meer informatie en programma: Amersfoort Jazz Heritage.