RABOBANK AMERSFOORT JAZZ


4 DAYS OF WORLD JAZZ

Het festival Amersfoort Jazz viert in mei 2018 haar veertigjarig jubileum. Het evenement heeft sinds 1979 jaarlijks plaatsgevonden in de historische binnenstad van Amersfoort en is - met name gedurende de afgelopen tien jaar - uitgegroeid tot een toonaangevend vierdaags festival met regionale, nationale en inmiddels ook internationale allure. Sinds 2005 is Rabobank als hoofdsponsor aan het festival verbonden. Lees meer over het jubileum en de geschiedenis van Rabobank Amersfoort Jazz.

Het festival is gratis toegankelijk en wordt jaarlijks bezocht door ca. 80.000 bezoekers, bestaande uit muziekliefhebbers, jazzprofessionals, festivalgangers en culturele toeristen. Amersfoort Jazz streeft ernaar een dynamisch platform te zijn voor muzikale dialoog op het gebied van World Jazz, tussen artiesten onderling en het publiek. Geen platform voor de gebruikelijke headliners, maar een 'musician's paradise' dat uitnodigt tot avontuurlijke kruisbestuiving en tegelijk duurzame verbinding achter de schermen. 

Rabobank Amersfoort Jazz presenteert jaarlijks een zeer divers programma, met concerten in alle denkbare vormen van jazz en geïmproviseerde muziek, sinds de fusie met Global Village in 2012 stevig verrijkt met wereldmuziek. Ieder jaar spelen musici uit binnen- en buitenland op Amersfoort Jazz, waaronder artiesten uit een geselecteerd Focus Land (zoals Spanje, Zuid-Afrika, Thailand en België) en bijzondere actuele finalisten van buitenlandse muziekcompetities (Sena Performers International Jazz Laureates Festival). Aan de vooravond van festival Amersfoort Jazz worden de buitenlandse delegaties genodigd deel te nemen aan de World Jazz Conference van Stichting JazzNL. 

Programmering


350 ARTISTS | 20 COUNTRIES |80 CONCERTS | 14 VENUES

Het programma van Rabobank Amersfoort Jazz omvat een slordige 80 optredens van actueel toonaangevende en artistiek hoogwaardige acts, in alle denkbare vormen van World Jazz. Zowel levende legendes als jonge honden (aanstormend talent), van grote orkesten, bigbands, meerkoppige ensembles (XL), tot kleine bezettingen: trio, duo, solo (XS).

Het publiek wordt daarnaast getrakteerd op een International Artist in Residence en een Dutch Artist in Residence, die tijdens het festival te zien zijn met verschillende formaties. Het festival presenteert diverse 'challenges', waarbij artiesten optreden in unieke samenstellingen (bijvoorbeeld met internationale artiesten). Met de Amersfoort Jazz Heritage Walks zoekt het festival naar verbinding met het unieke culturele erfgoed van Amersfoort.

Traditioneel bevat het programma ook talloze Amersfoortse elementen, optredens roundtown en speciale kinderprogramma's en workshops.

Image Image

Amersfoort


Image

Stad Amersfoort, het geografische middelpunt van Nederland, wordt aangeslagen als een Cultural City en beschikt behalve over een uitstekende infrastructuur, over een prachtige, historische binnenstad, die met drie karakteristieke marktpleinen buitengewoon geschikt is voor een festival als Amersfoort Jazz. In de afgelopen 10 jaar zijn daar theater De Lieve Vrouw, theater Flint en cultureel centrum de Observant als binnenlocaties aan toegevoegd. Met nog acht historische en intieme binnenlocaties, beschikt Rabobank Amersfoort Jazz over veertien unieke evenementlocaties op loopafstand. Met de nieuwe programmalijn Amersfoort Jazz Heritage benadrukt Amersfoort Jazz haar intrinsieke verbinding met het culturele erfgoed van Amersfoort, met name de middeleeuwse binnenstad en bijzondere locaties.
Voor meer informatie en programma: Amersfoort Jazz Heritage.