AMERSFOORT JAZZ 40 JAAR

In 2018 bestaat festival Amersfoort Jazz 40 jaar. Daarmee is het evenement een van de langst bestaande jazzfestivals van Nederland. Het evenement, dat onder vele namen bekend is geworden maar sinds 2005 Rabobank Amersfoort Jazz heet, kent een rijke geschiedenis die begon in 1979 (lees hier alles over 40 jaar Amersfoort Jazz in vogelvlucht). Het jubileum wordt gevierd van 24 t/m 27 mei 2018 met een buitengewone editie, boordevol bijzondere highlights en World Jazz concerten door binnen- en buitenlandse topartiesten. Daaronder jonge honden en levende legendes, XL en XS concerten en specials zoals de Appel & de Boom, Focus op België en bijzondere laureaten van internationale muziekcompetities. Zie programma 2018.

Op donderdag 24 mei wordt het festival geopend met een concertavond in het teken van het 40-jarig bestaan van Amersfoort Jazz. Voor deze avond in theater De Lieve Vrouw wordt een All Star 40 Year Jubilee Band geformeerd met een line up die elke jazzliefhebber zal doen watertanden: Trio peter Beets featuring Ruud Breuls (trompet) en Bart van Lier (trombone). Dit hofje wordt nog verrijkt met zeer bijzondere gastsolisten, waaronder de internationale Artist in Residence 2018 Eric Alexander (USA, tenor saxofoon) en twee artiesten die die rol eerder al op zich hadden, Ronnie Cuber (USA, bariton saxofoon) en zangeres Izaline Calister (NL). Het concert wordt opgeluisterd door anecdotes van “de vaderlandse jazzgoeroe” Cees Schrama, die vanaf het eerste uur bij Amersfoort Jazz betrokken was en alle vorige 39 edities heeft bijgewoond.

Voorafgaand aan de All Star 40 Year Jubilee Band speelt de Thaise negenkoppige formatie Sound of Siam. Er is een bijzondere connectie ontstaan tussen Thailand en Nederland, dankzij Amersfoort Jazz, de JazzNL Jazzexpedities en het bezoek aan Koning Bhumibol Adulyadej Rama IX, die in 2016 overleed. De koning speelde saxofoon, klarinet, trompet, gitaar en piano en was als componist actief en zorgde ervoor dat jazz geïntroduceerd en populair werd in Thailand.

Donderdag 24 mei 2018  |  Rabobank Amersfoort Jazz  |  theater De Lieve Vrouw, Amersfoort
20.00 – 21.15u Sound of Siam (Thailand)
21.45 – 23.00u All Star 40 Year Jubilee Band with special guests