Amersfoort Jazz 2020 Festival Creation: Alto for Two


‘Alto for Two’ is een internationale samenwerking van de jonge saxofoniste Kika Sprangers (NLD) en Irene Reig (ESP). Kika studeerde in Utrecht en beklimt de podia met haar eigen groepen, maar ook als gast bij Nederlandse jazzmasters en orkesten; Irene komt uit Barcelona, ​​waar ze al piano studeerde voordat ze saxofoon studeerde in Amsterdam. De twee artiesten komen samen om hun muziek te creëren, nieuwe jazz maar refererend aan de traditie. Bovendien wil de groep de rol van vrouwelijke instrumentalisten in jazz en moderne muziek onder de aandacht brengen, iets dat cruciaal is voor de toekomstige generaties. Naast hun muzikale activiteit biedt het kwintet verschillende educatieve activiteiten zoals workshops en open repetities.

‘Alto for Two’ werd geboren op Amersfoort Jazz 2019, Het quintet wordt gecompleteerd door een hoogbegaafde ritmesectie Xavi Torres (piano), Thomas Pol (bas) en Sun-Mi Hong (drums). De laatste, oorspronkelijk uit Zuid-Korea maar woonachtig in Amsterdam, is National Artist in Residence tijdens Amersfoort Jazz 2020.

Het eerste concert van ‘Alto for Two’ was bedoeld op 26 maart tijdens het festival Jazz Terassa, Barcelona. In Nederland iwas ‘Alto for Two’ het openingsconcert op donderdag 14 mei in theater De Lieve Vrouw, Amersfoort. Het Amersfoort Jazz festival online presenteert Alto for Two nu op zaterdag 20 november in Theater De Lieve Vrouw.

Kika: “Amersfoort Jazz is een geweldige kans voor de volgende generatie jazzmusici om elkaar te ontmoeten, samen te werken en geïnspireerd te raken door andere musici in de internationale scene. Een grote kans voor jonge artiesten om hun muziek te delen en hun netwerk uit te breiden in deze culturele hotspot met haar levendige scene!”

Irene: “Amersfoort Jazz is important for young musicians as a platform for the future. The festival supported me just at the right moment!”

Het project is een samenwerking tussen Amersfoort Jazz en zijn Spaanse partners, Institut Ramon Llull, Jazz I Am Barcelona en Festival Jazz Terrassa.