Line-up 2017

Artist in residence: Houston Person (VS)

Zijn spel heeft soul, een vette groove. In een interview over zijn spel zei hij onlangs: ‘Jazz moet vooral relaxed klinken. Dat maakt dat je je lekker voelt. Ik zal altijd blues en swing blijven spelen.´Houston Person is ‘artist in residence’, en speelt onder meer op het openingsconcert in theater De Lieve Vrouw op donderdag 8 juni. Tickets (à 10,-) via kassa Lieve Vrouw.

Carel Kraayenhof en Lavinia Meijer

Bandoneonist Carel Kraayenhof en harpiste Lavinia Meijer geven op zondagochtend 11 juni, aanvang 11.30 uur, een bijzonder duo-concert in de Sint Aegtenkapel. Luister naar tango’s, milonga’s en andere prachtige Argentijnse, Spaanse en Italiaanse composities. Kraayenhof en Meijer worden gerekend tot de absolute top op hun instrument. Een niet te missen concert, waarvoor een beperkt aantal kaarten beschikbaar is (à € 10,-). Bestel via ticketservice Theater de Lieve Vrouw.

Marutyri

Marutyri is een Rotterdamse instrumentale fusion band. De diepe en stevige grooves, intense harmonieën, verhalende solo’s en goed gearrangeerde stukken, maken Marutyri echt uniek. Marutyri is genomineerd voor de Edison Jazz/World 2017. Zaterdag 10 juni, 16.30 uur, Lieve Vrouwekerkhof.

Florian Favre Trio (Switzerland)

De klassiek geschoolde pianist Florian Favre komt met drummer Arthur Hnatek en contrabassist Manu Hagmann naar Amersfoort en brengt jazz, met invloeden van rock, pop, klassiek én hedendaagse muziek. Zijn album ‘Ur’ (2016) werd in Japan als ‘One of the best jazzalbums of all time’ gehonoreerd. Optreden Sena Performers Laureatenfestival, Observant. Zaterdag 10 juni, 22.00 uur, Observant.

New York Round Midnight & Jeffrey Spalburg

´Swinging Harlem´ neemt je mee diep in de nachtclubs van de New Yorkse wijk Harlem, waar jazz de ´belangrijkste bijzaak van het leven was´. New York Round Midnight featuring Jeffrey Spalburg, Deborah J. Carter, Graziëlla Hunsel Rivero, Izaline Calister en ´artist in residence´ Houston Person! Vrijdag 9 juni, 20:15 uur, Flint Rabobank Theaterzaal. Tickets kassa van Flint, vanaf € 17,65

Daahoud Salim Quintet (Spain)

In de jazz van Daahoud Salim (foto: 2e van links) is zijn klassieke scholing hoorbaar. Met zijn quintet heeft Salim de eerste prijs gewonnen op de Getxo International Jazz Competition in Spanje. Daahoud Salim won er ook de solistenprijs. Daahoud Salim Alvarez woont in Spanje. Daahoud Salim, piano; Bruno Calvo, trompet; Pablo Martinez, trombone; Hendrik Mueller, bas en Sun-Mi Hong, drums. Zondag 11 juni, 17.15 uur, Lieve Vrouwekerkhof

Tango Extremo

Duik in de muzikale smeltkroes van de nachtclubs uit de jaren ’20 en ’30 in Berlijn en Parijs. Daar, waar na de eerste wereldoorlog, jazz, folklore en klassieke muziek zich virtuoos vermengen met variété en amusement. Dit alles komt samen in ´Club Vaudeville´, “een muzikale ode aan de kracht van de mens om zich staande te houden, om door te leven”. Zaterdag 10 juni, vanaf 14.00, 15.00 en 16.00 uur, Mariënhof

Later Als Je Big Band

Twintig musici spelen ballads, funky grooves, hot latin tracks en herkenbare pop en rocknummers. Bandleider Frans Mineur stuurt de energieke saxen, de krachtige kopersectie, de strakke ritmesectie en de sprankelende vocalisten naar een muzikaal hoog niveau. Hij inspireert om de grenzen op te zoeken van klank, samenspel en vooral veel fun! Later als je Big Band: ‘Size matters’. zaterdag 10 juni, 16.15 uur, Hof.

Xavi Torres Trio (Spain)

Het trio van pianist Xavi Torres Vicente won in 2016 de Sena Dutch Jazz Competition en is daarmee geselecteerd voor de Young VIPs Tour 2017. Oordeel van de vakjury: “Lyrisch, technisch en ritmisch superieur met veel muzikale potentie en één adem van energie en samenspel”. Zaterdag 10 juni, 20,15 uur, Mannenzaal.

Okabe Family (Japan)

Okabe Family is de band van altsaxofonist Genzo Okabe. Zijn muziek klinkt hedendaags en is tegelijk gebaseerd op diepgaand onderzoek naar de vroege jazz uit New Orleans. Opvallend is zijn prachtige toon op zijn instrument. Tevens heeft het kwartet een meesterlijke Spaanse pianist in de gelederen: Miguel Rodriguez, de Young VIP van 2014! ‘Okabe’s compositions are excellent in terms of open-mindedness to unusual metre and harmony’ (Jazz Japan). Zaterdag 10 juni, 22.45 uur, Mannenzaal

Marco Mezquida solo

Marco Mezquida–in Catalonië vier keer uitgeroepen tot ‘Musicus van het jaar’- geldt als een van de meest actieve jazzpianisten uit Spanje. In zijn spel worden klassieke muziek, moderne jazz en popmuziek vermengd tot een lyrisch en spannend geheel. Marco Mezquida geeft op zaterdag 10 juni om 21.30 uur en op zondag 11 juni om 16.00 uur, concerten in de St Aegtenkapel aan ´t Zand.

Plastik.Soldiers

Ze staan aan het begin van een carrière en de vooruitzichten zijn veelbelovend. De drie jongens van Plastik.Soldiers vinden het tof dat ze speelruimte krijgen op ons festival en wij op onze beurt geven hen graag vrij baan, want, en dat is onze overtuiging, talent moet de wei in en niet op stal blijven staan. Coen Witteveen (sax en synths), Luc van Ruler (keys en bassynths) en Willem van der Krabben (drums en elektronische percussie) garanderen organische house- en technogrooves, verhalende solo’s, pulserende bassen en dansbare jazz. Daar doen we het voor. Zaterdag 10 juni, Hof, Tree Stage, 20:45 – 21:15u, 22:45 – 23:15u. Optreden i.s.m. met poppodium FLUOR.


Akua Naru, rapzangeres uit New Haven (VS)

Aku Naru stopt haar ervaringen in een achterbuurt in New Haven (in de Amerikaanse staat Connecticut), waar segregatie aan de orde van de dag was, in al haar geëngageerde nummers. Ze zingt zonder haar hoofd te verliezen uit haar hart en verbindt op overtuigende wijze hip hop met soul, blues en jazz. Een proeve van haar bekwaamheid gaf Akua Naru op het live album The Miner’s Canary (2015). Elk optreden is voor haar een statement. De bezieling spat er vanaf. Vrijdag 9 juni, 23.00 uur Lieve Vrouwekerkhof.

Nationaal Jeugd Jazz Orkest ft. Anton Goudsmit

Gitarist Anton Goudsmit leidt deze avond ‘het Jong Oranje van de jazz’, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Deze bigband wordt eens in de twee jaar samengesteld uit Nederlandse of in Nederland woonachtige toptalenten van maximaal 26 jaar. Anton Goudsmit (o.a. The Ploctones en Estafest, New Cool Collective) winnaar van de VPRO/Boy Edgar Prijs in 2010 wordt ook wel ´De leukste gitarist van Nederland´ genoemd. Vrijdag 9 juni, 20.30 uur, Hof.

Hermine Deurloo 'Tribute to Toots Thielemans'

Op Amersfoort Jazz 2017 geeft Hermine een ode aan de grootmeester van de jazzharmonica, Jean ‘Toots’ Thielemans, die haar muzikaal zeer heeft geïnspireerd. Samen met pianist Karel Boehlee, die jarenlang met de grote Belg optrad, zangeres Lilian Vieira (Zuco 103), Enrique Firpi (drums), Breno Viricimo (bas) laat Hermine deze middag vooral het Braziliaanse repertoire van Toots Thielemans horen. Zondag 11 juni, 14.30 uur, theater De Lieve Vrouw.

Camerata Flamenco Project (Spain)

Amersfoort Jazz heeft traditioneel een landenfocus, dit jaar Spanje! Het gastland levert een aantal combinaties welke als ‘XS concerten’ zijn geprogrammeerd op de binnenpodia. Bij het Camerata Flamenco Project smelt jazz samen met klassiek en uiteraard met flamenco. Pianist Pablo Suárez, cellist José Luis López en saxofonist Ramiro Obedman spelen naar eigen zeggen ´een Europa zonder grenzen´. Zaterdag 10 juni, 21.45 uur, St. Aegtenkapel.

Mondriaan en Jazz, trio Jeroen de Valk

Het onlangs verbouwde Mondriaanhuis wordt tijdens dit Mondriaanjaar voor één weekeinde een echte jazzclub. De concerten in Mondriaans geboortehuis zijn gewijd aan de grote hartstocht van Piet Mondriaan ná de beeldende kunst: de jazz. Leidraad is steeds de platencollectie die de kunstenaar naliet bij zijn overlijden in 1944. Met Edu Ninck Blok op trompet en bugel, en de Amersfoorters Hans Knapp, gitaar en Jeroen de Valk, bas. Zondag 11 juni, 16.00 uur. Mondriaanmuseum.

Adedeji Afreekanism Project (Nigeria)

De geboren gitarist Adedeji groeide op in Lagos, miljoenenstad in Nigeria. Hij studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en ontwikkelde een dansbare en meeslepende stijl. Zijn onlangs uitgekomen album ´Afreekanism´ knalde erin, maar nóg meer in zijn element voelt Adetayo zich op het podium. Adedeji geeft op zaterdag 10 juni tijdens Amersfoort Jazz ook nog drie solo optredens in Het Seminarie: 14.00/15.00/16.00 uur.

C|H|D

C|H|D wordt gevormd door Rik Cornelissen, Vincent Houdijk en Maciej Domaradzki. “Een levendige, avontuurlijke en intieme reis, met een ongebruikelijke combinatie van instrumenten waar lyriek en sereniteit mysterieuze soundscape’s creëren”. Accordeonist Rik Cornelissen is geïnspireerd door jazz, tango en klassieke muziek. Hij zweeft hij tussen stijlen en toont de veelzijdigheid van het accordeon. Met vibrafonist Vincent Houdijk, bekend om zijn enorme gevoel voor melodie, harmonie en swing en contrabassist Maciej Domaradzki. Zondag 11 juni, 14.30 uur, Aegtenkapel.

Nono Garcia (Spain)

Dit jaar is Spanje ´focusland´ van Rabobank Amersfoort Jazz. Dat jazz uit Spanje beïnvloed is door de flamenco is bijvoorbeeld goed te horen in het spel van Nono Garcia. Deze Spaanse gitarist groeide op met flamenco, maar ontwikkelde een stijl die wordt omschreven als ‘flamenco jazz fusion’. Garcia geeft met zijn trio een concert in de Mannenzaal op vrijdagavond 9 juni, en zaterdag 10 juni 20.45 uur in theater De Lieve Vrouw. Op zondag met Thijs Borsten wordt Nono ‘Uitgedaagd’, ook in Theater Lieve Vrouw, aanvang 16.30 uur.

Belem

Didier Laloy en Kathy Adam vormen het duo BELEM, een diatonische accordeon en een cello. Ze flirten met kamermuziek zonder de expressieve kant te vergeten. Subtiel, verrassend, stiltes en geruis, en de aparte maar elegante ritmes kruisen elkaar. Een ‘must hear’ tijdens Amersfoort Jazz 2017! Vrijdag 9 juni 20:30 uur en zaterdag 10 juni 23.00 uur, St. Aegtenkapel

Thijs Borsten 'Uitgedaagd'

Pianist Thijs Borsten (bekend van ‘De Uitdaging’) ontvangt vier gitaristen uit het scala van internationale artiesten tijdens Rabobank Amersfoort Jazz. Een uitdagende, avontuurlijke kruisbestuiving in akoestische setting, met Adedeji Adetayo (Nigeria), Nono Garcia (Spain), Paul Jarret (France) en Vuma Levin (South Africa). Zondag 11 juni, aanvang 16.30 uur, theater De Lieve Vrouw.

Big Band On The Move

Een Amersfoortse big band en inmiddels jazzorkest van formaat. Ze traden eerder op met gastsolisten als Bart van Lier en Leo Janssen. On The Move heeft een uniek repertoire. Onder leiding van bandleider Bert Pfeiffer, staat er op 11 juni op de Hof een 21-mans orkest dat zich met gemak kan meten met elk professioneel orkest. Solist is zanger Duncan de Moor (The Voice of Holland). Zondag 11 juni, Hof, 16.00-17.15u

Paul Jarret PJ5

Paul Jarret is ondanks zijn jonge leeftijd betrokken bij diverse projecten, soms als leider, soms als begeleider, maar altijd op gitaar en altijd hoppend van jazz naar geïmproviseerde muziek. In 2010 begon hij met zijn eigen band PJ5 lyrische en moderne jazz te mixen met rock en pop. Die prettig in het oor liggende muziek leverde de Fransman de nodige prijzen op. Zaterdag 10 juni, 20.45 uur De Observant.

Binnenkort meer line-up!Rabobank Amersfoort Jazz 2017